Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Příprava italské pasty 3x jinak Pohlreicha utahá jak šňůrku od wc

  9:49
Během pár minut se naučíte tři vynikající italské recepty na správnou pastu a nahlédnete pod roušku tajemství snad nejjednodušší kuchyně na světě. Dosud bylo utajeno i "profíkům" z českokrumlovské pizzerie Latrán. Za italskou pastu tam vydávali převařené české těstoviny.

Energická slečna provozní si je sice vědoma, že na pizzu nepatří třicítka eidam, ale připadá jí to v pořádku, protože to tak dělají všude. „Ať vědomky nebo nevědomky těm lidem lžete,“ staví se ale jako obvykle na stranu hostů Zdeněk Pohlreich. „Dáváte jim něco jinýho, než si objednali,“ ujistí večer na Primě překvapený personál rádoby italské restaurace, který o italské kuchyni jednoznačně neví vůbec nic.

Itálie, to jsou kvalitní suroviny a jednoduchost

Jenže italskou kuchyni dělají právě originální suroviny a argumentace vysokou cenou v konfrontaci se zkušeným Pohlreichem nemá šanci. Vždyť i majitel restaurace si ho pozval právě proto, že si uvědomil potřebu posunout její úroveň. Takže „šéf“ nechá mimo jiné nakoupit skutečně italskou pastu, prosciutto, mozzarellu, parmazán i gorgonzolu.

Je fascinující vidět personál italské restaurace, jak poprvé v životě ochutnává gorgonzolu, místo které doposud hostům bez uzardění předkládali nivu. Nakonec musí i provozní Lucie uznat, že originální suroviny jsou sice na první pohled dražší, ale vzhledem ke kvalitě chuťově mnohem výraznější, takže jejich spotřeba zdaleka není taková, jako u levných surovin bez chuti a vůně.

Recept na pastu se sýrem

Nejrychlejší a nejjednodušší italské jídlo z úvodního videa článku si zamilujete. Na rozehřátou pánev nalijte zhruba lžíci olivového oleje, kousek másla, vymačkejte trochu citronové šťávy a přidejte malou naběračku vývaru.

Vmíchejte nastrouhaný parmazán a získáte omáčku té správné chuti i konzistence. Ta nejjednodušší pasta s parmazánem a bazalkou je připravená v cuku letu. Na pánvi přitom nesmí začít prskat, stejně jako každá pasta musí být dostatečně "mokrá".

Promíchejte, vmíchejte nastrouhaný parmazán a získáte omáčku té správné chuti i konzistence. Přidejte uvařené těstoviny, nasekanou či natrhanou bazalku a znovu promíchejte. Stačí malinko osolit, opepřit, přidat trochu sýra.

Blbuvzdorné zásady přípravy pasty

- Pasta má být správně uvařená al dente, tzv. na skus. Tedy tak, aby uvařené těstoviny nebyly ani tvrdé, ani měkké: tvrdé nejsou k jídlu, měkké se rozpadají a jsou těžké na trávení.

- Pasta se nedá přesolit, proto ji vždycky vařte v hodně slané vodě.

- Nikdy nepolévejte pastu omáčkou, správně je to přesně naopak. Pasta se přidává do čerstvě připravené omáčky, jen lehce promíchá a servíruje.

- Ideální je, abyste ve chvíli, kdy je pasta vařená akorát, už měli hotovou omáčku, do které je přimícháte. Hotová pasta nesmí oschnout.

- Pasta vždycky musí být mokrá. Podle Italů musí na dně talíře vždycky zůstat tolik šťávy, abyste ji mohli vytřít krajíčkem chleba.

Recept na pastu pomodoro

„Klasické špagety pomodoro, nejlepší pasta, jakou kdo kdy vymyslel. Tak chutná jih, úplně jednoduše,“ uvádí je Zdeněk Pohlreich.

Rajčátka je potřeba spařit a oloupat.Oloupaná rajčátka přihoďte na pánev do olivového oleje ovoněného česnekem.

Spařte hrst rajčátek a oloupejte je. Na pánvi s rozpáleným olejem orestujte doměkka dva celé stroužky česneku, aby olej ovoněly.

Přidejte trochu vývaru, rajčata v něm rozmačkejte a nechte rozvařit. Čerstvá rajčatová omáčka je hotová během chviličky, ale nezapomeňte z ní vylovit stroužek česneku, který měl za úkol jen dodat vůni.

Přihoďte rajčata, přidejte trochu vývaru, rajčata v něm rozmačkejte a nechte rozvařit. Během chviličky máte hotovou čerstvou rajčatovou omáčku, ze které vylovte česnek, přidejte ždibek másla, trošku petržele a trošku bazalky, vařené „nudle“ a lehce vše smíchejte. Na talíři můžete ještě pokapat špetkou kvalitního olivového oleje.

Nejhorší je nezájem

Zbývá ještě postavit do latě personál. Provozní sice pracovala dvanáct let v Německu a má pocit, že její nároky na personál jsou vysoké. Jenže lidský „materiál“, se kterým pracuje v Krumlově, je hodně nepoddajný. Alespoň v osobě trapného „šéfkuchaře“ Mária, kterému jsou celá kuchyně i probíhající změny jídelníčku evidentně ukradené, protože s eidamem si úplně vystačil. Není divu, že je Pohlreich maximálně otrávený: „Na tohle bych se normálně vys... Ani špetka zájmu.“

Ale co slíbil, to dodrží. Vysvětlí a předvede úplné základy jednoduché, ale právě proto lehké a osvěžující italské kuchyně. A stylově odfrčí ve žlutém lamborgini a v tmavých brýlích.

Natáčení mu evidentně úplně vysálo energii, protože téměř všichni kolem se tvářili, jako že je to moc nezajímá. Nelze se divit, že se cítil „utahanej jak šňůrka od hajzlu,“ jak se sám vyjádřil. Což nic nemění na tom, že tyto recepty jsou natolik jednoduché, že je levou zadní zvládne kdokoliv, kdo má doma pánev a hrnec na pastu.

Recept na pastu se smetanovou omáčkou

„V principu se přidává smetana k jemnějším luxusnějším těstovinám, domácím a plněným, které dříve byly typické pro bohatší oblasti. V těch chudších na smetanu neměli,“ vysvětluje Pohlreich historické souvislosti přípravy „lepší“ pasty se smetanou.

Příprava smetanové omáčky k jemnějším, domácím či plněným těstovinám.Smetanové omáčky patří k jemnějším, domácím či plněným těstovinám.

Do rybího vývaru přidejte víno, trošku šalotky, vyvařte a přidejte smetanu. Ještě zjemněte kouskem másla a oživte trošku pepře. Přidáte-li trochu gorgonzoly, máte další zajímavou variantu omáčky. Vmíchejte hotové ravioly, přidejte bazalku a můžete pomlaskávat blahem.

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...