A | B | C | D | E | F | G | H | J | K | L | M | N | O | P | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Časová značka | Název receptu | Recept dětem chutnal | Druh chodu | Suroviny (přepočet na 10 porcí) | Postup přípravy | Poznámka | Autor/ka | Děkuji za tvůj recept | ||||||
2 | |||||||||||||||
3 | 26.2.2021 9:21:22 | Chleba s marmeládou, Nutellou, smaženým vejcem, sýrem... | ANO | Snídaně | 2 krajice na dite | Namazat | Souhlasím | ||||||||
4 | 26.2.2021 9:30:59 | Květákové placky | ANO | Oběd, Večeře | 2,5 ks střední květák, 5 vajec, 250 g strouhanky, 350 g hladké mouky, 125 g eidam, pepř, sůl, kmín, muškátovýá oříšek, olej na smažení | Očištěný květák uvaříme v osolené vodě s trochou kmínu do poloměkka a necháme vychladnout. Květák nahrubo nastrouháme / rozmačkáme, přisolíme, okořeníme, přidáme rozšlehaná vejce a mouku, nastrouhaný sýr a strouhanku. Vše spojíme v nepříliš tuhé těsto, ze kterého tvoříme mokrou rukou placičky, vkládáme na rozpálený olej a smažíme dozlatova. Jako přílohu ke květákovým placičkám zvolíme vařené brambory, zeleninový salát a česněkový dip ze zakysané smetany. | Bylo překvapení, jak moc dětem i vedoucím chutnaly | Žabka, Bobříci | Souhlasím | ||||||
5 | 26.2.2021 11:15:53 | Buchtičky se šódó | ANO | Oběd, Večeře | Vaříme pro 120 lidi | Buchyt koupíme v pekárně, šódó vaříme dle návodu (mléko, cukr, smetana) | 1 balíček pro 2-4 děti/dospělé | Kačka LPT Plochtice 2 běh PS Safír Kdyně | Souhlasím | ||||||
6 | 26.2.2021 17:20:06 | Indicke rizoto s cockou | ANO | Oběd, Večeře | Cocka beluga, ryze, rajcata v konzerve, zelene fazolky (idealni jsou mrazene, v taborovych podminkach lze pouzit napr hrasek z konzervy nebo vynechat), mrkev nahrubo nastrouhana, cibule, olej, rozinky, jemne kari (pripadne jen kurkuma), skorice, sul, pepr. Pomer surovin tezko urcit, na 10 starsich deti cca 1 kilo ryze, 0,5 kilo cocky, ostatni podle pocitu. | Dopredu namocit cocku, pote v nove vode uvarit do polotvrda, nesolit. Na oleji opect cibulku, zaprasit kari, pridat mrkev a ryzi, trochu oprazit, pak zalit vodou, privest k varu, pridat fazolky, rajcata, rozinky a polouvarenou cocku, osolit, dochutit. | Testovano na detech cca od roku a pul az do dospelosti :-). Moc dobre, jednoduche a netradicni jidlo. Vegan a bezlepkove. | Marťa (Brontosaurus Rozruch) | Souhlasím | ||||||
7 | 26.2.2021 18:36:42 | Fazolový guláš | ANO | Oběd, Večeře | my máme vše na 3 porce, aby si to posádka stanu dokázala uvařit 1 ks paprika červená 1 polévková lžíce mouka hladká 1 kostka masox 2 stroužky česnek 2 ks cibule kuchyňská 2 polévkové lžíce olej 300 g fazole červené PODLE POTŘEBY paprika mletá sladká sůl pepř černý mletý | 1.Předem namočené fazole uvařte doměkka. 2. Na oleji osmahněte cibulku, zasypejte paprikou a hladkou moukou, zalijte vodou, rozšlehejte a povařte. 3. Do omáčky přidejte fazole, nakrájenou papriku, dochuťte utřeným česnekem, solí a pepřem. 4. Před podáváním můžete přidat i na kousky pokrájenou a osmahnutou uzeninu. | jde o vege jídla, které sa masožroutům dají doplnit přidáním masa na závěr do talíře | Souhlasím | |||||||
8 | 26.2.2021 18:39:08 | Medové těstoviny s bazalkou | ANO | Oběd, Večeře | opět pro 3 lidi: 300 g těstovin 3 lžíce majonézy 1 lžičku medu 250 g vařeného kuřecího masa (prsní řízky) - pro masožrouty přidat do talíře 5 jarních cibulek lístky bazalky 4 rajčata 1 lžičku hrubozrnné hořčice pepř, sůl | Těstoviny uvařte podle návodu. Pak ve velké míse promíchejte majonézu s medem, přidejte hořčici a nařeďte trochou vody z uvařených těstovin. Přidejte těstoviny, na kousky nakrájené maso, jarní cibulky a rajčata. Na závěr dozdobte nasekanými lístky bazalky. | vege jídlo v závěru i pro masaře | Souhlasím | |||||||
9 | 26.2.2021 18:41:41 | Těstoviny zapečené se sýrem a červenou řepou | ANO | Oběd, Večeře | 810 g těstovin (fusilli, penne..apod.) 2,5 cibule 125 g másla 2-3 stroužek česneku 5 lžíce hladké mouky 875 ml mléka 500 ml smetany 250 g strouhaného sýra 1250 g červené řepy (vařené nebo nakládané) Sůl, pepř | Předehřejte si troubu na 180°C, mezitím si uvařte těstoviny podle návodu a sceďte. Na pánvi rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Mouku rozmíchejte ve smetaně a mléce, přidejte polovinu strouhaného sýra, okořeňte a přilijte k opražené cibulce s česnekem. Povařte asi 5 minut. Těstoviny promíchejte s červenou řepou (pokud máte nakládanou, nechte ji důkladně okapat), dejte do máslem vymazané zapékací mísy a přelijte smetanovou směsí. Navrch posypte zbytkem strouhaného sýra a nechte na 25 minut zapéct v troubě. | Souhlasím | ||||||||
10 | 26.2.2021 18:44:35 | Nekynuté lívance se skořicovými jablky | ANO | Snídaně, Svačina, Oběd, Večeře | 940 g polohrubé mouky 750 ml kefíru 7-8 vejce 5 lžičky jedlé sody 10 jablka 10 lžíce cukru Špetka soli, skořice Máslo na opékání | Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na tenké plátky. Na pánvi rozehřejte cukr se skořicí a vmíchejte do něj jablka. Nechte povařit, až směs zkaramelizuje. Mezitím rozšlehejte vejce v kefíru a postupně přidávejte mouku, jedlou sodu a špetku soli. Vypracujte hladké vláčné těsto, ze kterého tvořte jednotlivé lívanečky a dozlatova je osmažte. Podávejte přelité karamelizovanými skořicovými jablky. | Souhlasím | ||||||||
11 | 26.2.2021 18:46:42 | Pikantní pohanka | ANO | Oběd, Večeře | na 3 porce: 1,5 lžíce oleje 4 stroužky česneku 260 g pohanky 4,5 dcl vody 3 lžíce tebi (sušené droždí) sůl libečková nať | 1. Přebranou a na suché pánvi opraženou pohanku vhodíme do hrnce s vařící vodou a hrnec s pohankou uložíme asi na 20 minut pod peřinu. 2. K odleželé pohance přidáme tebi, česnek rozetřený se solí a nasekanou libečkovou nať. 3. Pikantní pohanku podáváme samostatně nebo jako chutnou přílohu k různým pokrmům. | ideální i pro bezlepkáče | Souhlasím | |||||||
12 | 26.2.2021 18:48:21 | Čočkové khičrí | ANO | Oběd, Večeře | 250 g rýže 1 - 2 ks bobkový list 1 ks celá skořice 1 - 2 ks cibule 250 g čočka 3 - 5 kuliček celý pepř 50 g máslo 3 - 4 ks hřebíček PODLE CHUTI Sůl čerstvý zázvor | Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Z oloupaného zázvoru nakrájíme pár tenkých plátků. Čočku přebereme, přes noc namočíme a druhý den vodu slijeme. Na pánvi rozpustíme máslo a osmažíme na něm cibulku, dokud není zlatavá. Osmaženou cibulku vyjmeme na talířek. Na stejném másle osmažíme opranou rýži a slitou čočku, dokud nevstřebají všechen tuk. Přidáme zázvor, veškeré koření (svázané do pytličku), zalijeme větším množství vroucí vody a zvolna dusíme, dokud se voda nevyvaří a není vše měkké. Čočkové khičrí občas promícháme vařečkou a zatřepeme nádobou, aby se směs nepřipálila. Rýže se nám trochu rozvaří, ale to není na závadu. Čočkové khičrí podáváme velmi horké a posypané osmaženou cibulkou. | Souhlasím | ||||||||
13 | 26.2.2021 18:49:51 | Kuskus se špenátem | ANO | Oběd, Večeře | 20 stroužků česnek 6,7 šálky kuskus 10 lžíce smetana ke šlehání 6,7 šálky voda 333,3 g mražený listový špenát 3,3 ks červená cibule PODLE CHUTI mletý bílý pepř sůl PODLE POTŘEBY olivový olej | Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Česnek sloupneme a utřeme se solí a pepřem. Mražené listy špenátu necháme povolit a pokrájíme na větší kousky. V hlubší pávni rozpálíme olivový olej, pak vložíme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Na cibuli přidáme pokrájený špenát a utřený česnek. Orestujeme. Zalijeme smetanou a krátce podusíme. Nyní přisypeme kuskus, promícháme a zalijeme vodou. Za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se voda vsákne do kuskusu, přikryjeme pánev na 2 minuty pokličkou. Když je kuskus sypký, je pokrm připraven k podávání. Podle chuti přisolíme a omastíme olivovým olejem. Kuskus se špenátem servírujeme v misce a zdobíme rajčetem. | Souhlasím | ||||||||
14 | 26.2.2021 18:51:12 | Houbový kuba | ANO | Oběd, Večeře | 10 stroužek česnek 10 ks cibule PODLE CHUTI Sůl mletý černý pepř PODLE POTŘEBY velké kroupy vývar sušené houby škvarkové sádlo voda | Propláchnuté kroupy uvaříme doměkka, scedíme je a propláchneme studenou vodou. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle dorůžova. Sušené houby zalijeme vodou, uvaříme je doměkka a nadrobno je rozsekáme. Do pekáče nasypeme uvařené kroupy, přidáme houby, vývar z hub, směs osolíme, opepříme, přichutíme třeným česnekem a rozmícháme podle potřeby. Upravenou směs - houbového kubu - vložíme do rozehřáté trouby a necháme zapéct. | Souhlasím | ||||||||
15 | 26.2.2021 19:00:05 | Tabouleh | ANO | Oběd, Večeře | 270 - 300 ml jemného bulghuru 1l vody na hrubo posekané petrželky 300ml posekané zelené šalotky 10 lžic posekané máty 10 lžic olivového oleje, nebo jiného 3 lžíce citronové šťávy 2 lžičky soli - dle chuti 2 lžičky pepře -dle chuti 3 uzrálá, ale tuhá rajčata 1,5 zelená paprika bez semínek černé olivy na ozdobu 1,5 listový, zelený salát 380ml citronové šťávy smíchané s 1/2 lžičkou soli | Bulgur několikrát propláchněte na jemném cedníku. Dát bulgur do mísy a zalít studenou vodou. Nechat bobtnat po 30min. Slít přes jemné síto a vytlačit co nejvíc vody. Ve vodě očistit petrželku, odřezat stonky. Vložit bulgur do mísy, přidat šalotky a vše rukama promačkat, aby bulghur nasákl vůní šalotek. Nasekat na hrubo petrželku, mátu a přidat do mísy. Našlehat olej s citronovou šťávou a zamíchat dovnitř sůl a pepř. Přidat do salátu a dobře promíchat. Oloupat a odstranit semínka z rajčat a papriky. Nakrájet je na drobné kostičky. Lehce zamíchat do salátu a dát alespoň na 1hod. do chladničky před podáváním. Podávat na míse vyložené salátem ozdobené černými olivami. Ve džbánku podávat extra citronovou směs pro ty, co si chtějí salát více ochutit. Libanonci tabouleh podávají se skrojky citronu a nabírají salátovými listy. | Tomuto salátu, inspirovanému Blízkým východem, dodává správný šmrnc křupavá okurka a citronová kůra. | Souhlasím | |||||||
16 | 26.2.2021 19:04:10 | Pohanková kaše | ANO | Oběd, Večeře | • 500 g pohanky • 500 g uzeného boku (nebo jiného uzeného masa, případně špeku) - množství upravit podle počtu masožroutů • 5 menší cibule • 10 stroužky česneku • 500 g brynzy • sůl | 1. Pohanku přeberte, propláchněte na cedníku, vsypte do menšího katrůlku a zalijte 500 ml vroucí vody. Osolte velkorysou špetkou soli, přiveďte společně k varu a pod pokličkou zvolna povařte 5 minut. Poté pohanku odstavte, neodkrývejte a nechte stát 20 minut. Za tu dobu by měla změknout, nabýt na objemu a vstřebat všechnu vodu. 2. Zatímco se pohanka dusí, nakrájejte uzené maso na kostičky, česnek nadrobno a cibuli nahrubo. Do jedné pánve vhoďte maso, podlijte jednou lžící vody a na středně silném plameni zahřívejte, až maso pustí vlastní tuk. Pokud použijete maso libové, téměř bez tuku, budete muset přidat lžíci sádla. Poté zesilte plamen a maso krátce osmahněte, aby místy zezlátlo. Na druhé pánvi přidejte cibuli a česnek, opět trochu ztlumte plamen a za občasného promíchání nechte změknout a zesklovatět. 3. Do cibulové směsi vmíchejte uvařenou pohanku. Rozdělte do misek, posypte brynzou, případně nešetřete čerstvými bylinkami. 4. Masožrouti si přidají osmažené maso | pro bezlepkáče | Souhlasím | |||||||
17 | 26.2.2021 19:05:33 | Kopřivová smaženice | ANO | Oběd, Večeře | na 3 porce: • vejce 4 – 6 ks • olej 1, 5 lžíce • kopřivy 3 hrstě • uzené tofu 1,5 hrstě • jarní cibulka 3 ks | Cibulky očistíme a nakrájíme nadrobno, stejně tak uzené tofu nakrájíme na malé kostičky. Na oleji cibuli s tofu dozlatova osmahneme. Mladé kopřivy omyjeme a pokrájíme. Kopřivy přidáme k cibulce a tofu a chvíli podusíme. Osolíme, opepříme a vlijeme rozšlehaná vejce. Mícháme, dokud vejce dostatečně neztuhnou (jako na klasickou smaženici). Kopřivovou smaženici rozdělíme na talíře a ihned podáváme s čerstvým chlebem. | Souhlasím | ||||||||
18 | 26.2.2021 19:08:35 | Slepé myši | ANO | Oběd, Večeře | • brambory 2,5 kg • česnek 10 stroužky • olej 10 lžíce • drcený kmín • sůl | Brambory oloupat a nakrájet podélně nejméně na 1 cm plátky. Děláme i hranolky, půlky barmbor (to už jsou jasné myši). Připravit olejovo-česnekovou směs: do oleje dát rozdrcený česnek, kmín, sůl. Brambory potřít směsí a péct dokud se na nich nevytvoří zlatavá kůrka. | recept našich dědů | Souhlasím | |||||||
19 | 26.2.2021 19:14:03 | Jánošík - vege verze | ANO | Svačina, Oběd, Večeře | • brambory 10 ks • cibule 10 ks • olej 20 lžíce • rajče/paprika 10 ks • vejce 10 ks • červená paprika • petrželka | Bramboru nahrubo nastrouhat a rozprostřít na pánev s rozpáleným tukem. Po vytvoření kůrky sundat z ohně, placku otočit a po kraji nasypat drobně krájenou cibuli, na to na kostičky pokrájenou papriku nebo dílky rajčete. Doprostřed placky vyklepnout vejce, aby žloutek zůstal vcelku. Vejce mírně osolit a posypat červenou paprikou. Pánev přikrýt pokličkou a dát na oheň. Když bílek ztuhne, vyndat na talíř a ozdobit petrželkou. | úprava pro milovníky masa: 5 buřtů (pro každého půlka) a přidat na cibuli | Souhlasím | |||||||
20 | 27.2.2021 13:52:14 | Chili "sin" carne | ANO | Oběd, Večeře | 4ks červené cibule olej 3 stroužky česneku 4ks paprik (masité - žluté či zelené nebo kapie) 2kg červených fazolí v konzervě cca 1kg krájených rajčat v plechu / čestvé/ lze i protlak sladká mletá paprika - dle chuti, cca 1 lžíce lžička oregána lžička římského kmínu špetka skořice kousek hořké čokolády na dochucení | Nakrájet cibuli a osmažit dozlatova na oleji. Přidat prolisovaný česnek a mletou papriku, chvíli smažit. Potom přidat papriku nakrájenou na kostky či proužky a po chvíli konzervovaná rajčata a zbytek koření. Dusíme, dokud paprika nezměkne, potom přidáme fazole a nakonec dochutíme trochou hořké čokolády. Podáváme s rýží, nebo chlebem či plackami. | Pro vedoucí vhodné dochutit i chilli :) Kluci tak 12+ říkali, že fazole normálně nejí, ale tohle jim chutnalo. Doporučuji kdo může koupit velké plechovky rajčat a fazolí v Makru, finančně se vyplatí a jsou i vcelku kvalitní. | Zuz | Souhlasím | ||||||
21 | 27.2.2021 19:59:10 | Babiččino jablečné kyselo | ANO | Svačina | (letní) jablka (klidně padavčata) 500g, cukr 100g, voda 1l, (pudink/ škrob) 2lžičky, skořice, hřebíček, badyán, citrón, šlehačka, snítka máty | Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. (My je strouháme, není pak třeba tolik vody a zahušťovat). Nakrájená jablka dusíme do změknutí (rozvaření) ve vroucí vodě. Zahustíme škrobem, nebo pudinkem rozmíchaným v troše vody s cukrem. (tento krok nemusí být, záleží na jablkách). Směs ochutíme cukrem, skořicí, hřebíčkem, badyánem, citronem. (Vše dle chuti) a povaříme. Děti nejsou na koření příliš zvyklá, tak opatrně. Na závěr můžeme, dle možností, celou směs rozmixovat. Nalejeme do misek /hrnků a necháme zchladnout a ztuhnout. Ozdobíme šlehačkou (smetanou, zakysanou smetanou - varianta pro vedoucí), skořicí a snítkou máty. | Ideální zužitkování letních jablek, které nikdo nechce jíst. Děti se olizují ještě týden a překvapí je, že se jedná "jen" o svařená jablka. Uvedené množství často nestačí. Podáváme třeba s piškoty. | Pimpa (recept je od babičky) - Pionýr, z. s. | Souhlasím | ||||||
22 | 3.3.2021 18:20:19 | Pommes de terre | ANO | Oběd, Večeře | 2 kila brambor (cca 3 na osobu, záleží dle věku dětí) rostlinný olej voda sůl česnek | Brambory dáme celé péct do trouby asi na hodinu na 180°C, do změknutí. Připravíme si k nim "dip," který sestává z trochy vody, rostlinného oleje, prolisovaného česneku a soli - poměr dle chuti. Pečené brambory se oloupou a namáčejí v "dipu." | Jako děti jsme to milovali. Je to rychlé, levné a nenáročné jídlo. | Souhlasím | |||||||
23 | 3.3.2021 18:26:36 | Rajčatovo-ricottové těstoviny s cuketou | ANO | Oběd, Večeře | 2 balení špaget nebo jiných těstovin 2 velké cibule rostlinný olej 4 plechovky sekaných rajčat 4 balení ricotty 2-3 cukety, dle velikosti sýr na posypání sůl, pepř | Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na pánvi/v hrnci s olejem. Přidáme cuketu nakráejnou dle preferenci, my děláme kolečka a z nich ještě proužky. Dohromady orestujeme, až je cuketa místy zlatavá, přilejeme sekaná rajčata, vmícháme ricottu. Osolíme a opepříme a podáváme s těstovinami. Nakonec můžeme přidat i sýr a bazalku, pokud nám někde roste :) | Souhlasím | ||||||||
24 | 4.3.2021 12:50:31 | Nudle s tvarohem | ANO | Oběd | 35 dkg širokých nudlí, sůl, 8 dkg másla,12 dkg tvrdého tvarohu,8 dkg moučkového cukru | Uvařené těstoviny ve slané vodě ocedíme , omastíme rozpuštěným máslem, posypeme nastrouhaným tvarohem a posypeme cukrem. Můžeme použít i měkký tvaroh s cukrem nebo ovocný jogurt. | Pepa důchodce | Souhlasím | |||||||
25 | 4.3.2021 13:18:39 | Palačinky se špenátem. | ANO | Večeře | Vejce 10 ks, sůl, mléko 1,4 l , mouka hladká (nebo polohrubá) 0,7 kg , olej 0,3 l, špenát listový nebo špenátový protlak 1 kg, 1 česnek, 0.2 kg cibule. | Z 5 vajec, mléka a mouky připravíme palačinkové těsto. Mírně osolíme a na polovině oleje usmažíme palačinky. Na druhé polovině oleje osmažíme krájenou cibuli do sklovita, přidáme špenát, krátce podusíme a zahustíme 5 ks vajec. Osolíme, dochutíme česnekem. Můžeme přidat trochu pepře. Palačinky naplníme špenátem, srolujeme nebo přeložíme na čtvrtky a podáváme. | Pepa důchodce | Souhlasím | |||||||
26 | 4.3.2021 17:31:35 | indický čočkový dhál | ANO | Oběd, Večeře | 2 balíčky červené čočky, 2 plechovky krájených rajčat (lze i čerstvá), cibule, česnek, zázvor, koření - (garam masala), kurkuma, římský kmín, sůl, olej, citronová šťáva + pečivo/placky (třeba kupované tortily)/rýže | Propláchnutou čočku uvařit doměkka. Na lžíci oleje rozvonět kmín, přidat cibuli nadrobno, zesklovatět. Přidat nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek. Přidat rajčata, koření, podusit. Smíchat s čočkou, probublávat 10 minut. Dochutit citronem. Podávat s tortilami (případně pečivem, lze i s rýží). | Souhlasím | ||||||||
27 | 8.3.2021 7:57:28 | Šošovicová kari polievka | ANO | Polévka | • Cibuľa 3 ks • Cesnak 5 strúčikov • Kari korenie • kurkuma • Krájané paradajky v konzerve 1 l • Červená šošovica 700 g • Mrkva 500 g • Celé korenie • Bobkový list | Cibuľu osmahneme na oleji. Pridáme pretlačený cesnak tak, aby sa nespálil a aj lyžicu karí a lyžicu kurkumy. Mrkvu nakrájanú na kolieska opražíme, a zalejeme paradajkami z konzervy. Keď sa mrkva trochu prevarí a zmäkne, zalejeme vodou podľa množstva aké potrebujeme a pridáme červenú šošovicu, korenie a bobkový list. Všetko dokopy varíme do zmäknutia. Soľ, karí a kurkumu môžeme pridať aj na koniec podľa chuti. Polievka pripomína paradajkovú, ale má originálnu chuť. | Heidi, 25. zbor Vodopád Žilina, Slovensko | Souhlasím | |||||||
28 | 14.3.2021 0:49:13 | Omáčka z červené čočky (na těstoviny) | ANO | Oběd, Večeře | základ: 500 g červené čočky 5 mrkví (cca 400 g) 5 ks cibule (cca 220 g) 5 stroužků česneku cca 350 g rajčatového protlaku (nebo jiná méně koncentrovaná forma rajčat ve větším množství - passata, 2 konzervy sekaných rajčat,...) vaše oblíbené těstoviny (např. špagety, vrtule) sůl pepř cukr, nebo jiné sladidlo olej (např. řepkový, olivový) volitelně (je to dobré i jen v základní variantě): další zelenina podle sezóny, např. je možné nahradit menší část mrkve petrželí a celerem, nebo přidat v druhé půli vaření pórek, na závěr osmaženou cuketu (snižte množství čočky a mrkve), zeleninový vývar (místo vody na vaření čočky) koření: podle zvolené zeleniny a chuti např. oregano, bazalka, tymián, libeček, červená paprika, pro dospělé můžete na závěr přidat chilli a prolisovaný česnek na posyp se hodí např. čerstvé bylinky (bazalka, petrželka), jarní cibulka, opražená slunečnicová nebo dýňová semínka, lahůdkové sušené droždí (tzv. LSD, chutná slano-sýrově a je zdravé) | Červenou čočku dobře propláchněte. Zeleninu nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozpalte olej a na něm osmahněte nejdřív cibulku, pak i mrkev a česnek. Přidejte protlak a čočku a můžete ještě krátce osmahnout. Zalijte vodou (ideálně horkou) mírně nad čočku a vařte do měkka, dokud není čočka rozvařená. V průběhu vaření ochuťte solí a pepřem. V případě potřeby přilévejte další vodu (je lepší ji dát na začátku méně a pak přidávat, než uvařit polévku místo omáčky). Uvařenou omáčku rozmixujte do konzistence, která vám bude vyhovovat (lze nechat i nerozmixované, pokud nakrájíte zeleninu na drobné kousky). Případně dochuťte a přislaďte, pokud jsou rajčata moc kyselá. Těstoviny uvařte souběžně v druhém hrnci dle návodu. Slijte a podávejte s omáčkou a posypem. (Alternativně je možné vařit zvlášť i červenou čočku, smíchat ji s uvařenou zeleninou až v druhé fázi a ještě chvíli povařit společně. Hodí se to, když máte málo času, ale zato 3 plotýnky a více lidí na krájení zeleniny a obsluhu hrnců. Nebo když si chcete uvařit víc čočky a použít ji i do jiného jídla, zamrazit apod.) | Bára, Pionýrská skupina Záře | Souhlasím | |||||||
29 | 14.3.2021 8:34:42 | Vločkové karbanátky | ANO | Oběd, Večeře | Ovesné vločky (hrubé) - cca 1 kg Vejce 2-3 Mrkev (strouhaná) - cca 500g (dle potřeby a zbytků) 4 stroužky česneku majoránka sůl strouhanka (na obalení, zahuštění v případě potřeby) pepř olej příloha - ideálně brambory, může být i chléb Dle chuti a možností: strouhaný sýr | Vločky namočíme cca na 1 h do vody. Poté vločky vyždímeme (čím více z nich vytlačíme vody, tím méně je poté třeba soutrahnky na zahuštění). Přidáme mrkev, koření, vejce, případně sýr a vše smíchámáme. Pokud je třeba, zahustíme směs strouhankou. Směs by měla být tak hustá a v takové konzistenci, aby z ní šly dělat placky, které drží pohromadě. Pro celistvost placky lehce obalíme ve strouhance. Smažíme dozlatova. | Jídlo je u nás jedno z nejoblíbenějších táborových jídel, většinou děláme i dvakrát za tábor. Chutná jak dětem, tak vedoucím (včetně zarytých masožravců). Vločkové karbanátky jsou skvělé i studené - bereme si je např. i na celodenní výlety (s chlebem). | Jana Hejkrlíková, Šídloň, 19. oddíl Příbram, Junák - český skaut, z. s. | Souhlasím | ||||||
30 | 14.3.2021 8:47:02 | Fazolový guláš | ANO | Oběd, Večeře | cca 1 kg červených fazolí v nálevu (plechovka) 5 cibulí brambory - dle chuti (není nutné dávat, ale většinou dáváme) 3 stroužky česneku hladká mouka na zahuštění chleba ke guláši (samozřejmě dle chuti) majoránka pepř sůl | Cibulku nakrájíme na drobno, osmažíme do lehce hněda, zasypeme sladkou paprikou. Poté přidáme fazole i s nálevem a dle potřeby donastavíme vodou. Pokud dáváme brambory, přidáme je nyní. Necháme přijít k varu. Zahustíme moukou (předem skvěle rozmíchanou s vodou). Za stálého míchání necháme provařit minimálně 10 minut (příp. dokud nejsou fazole a brambory měkké). Přidáme utřený česnek a dochutíme dle libosti. | Dáváme do jídla i brambory, protože občas si některé starší děti fazole vyndavají (mladší je zpravidla ani nezaregistrují). | Šídloň a Poto, 19. oddíl Příbram, Junák - český skaut, z. s. | Souhlasím | ||||||
31 | 14.3.2021 8:55:44 | Sýrové placky | ANO | Oběd, Večeře | cca 1 kg strouhaného sýra cca 500 g strouhanky 4 stroužky čenseku 2-3 vejce majoránka pepř sůl olej na smažení příloha (ideálně brambory či chléb) | Nastrouhaný sýr smícháme s vejcem a strouhankou, utřeným česnekem a kořením. Čím méně je strouhanky, tím je výraznější chuť sýra. Směs by měla mít takovou konzistenci, aby se z ní daly dělat placky, které se moc nedrobí. Placky poté obalíme ve strouhance (jednou až dvakrát). Smažíme dozlatova. Pokud se placky během smažení rozpadají, přidáme do směsi ještě strouhanku. Podávat můžeme s bramborem či chlebem. | Stejně jako vločkové karbanátky jsou placky dobré i studené, tedy si je také občas bereme na celodenní výlety. | Jana Hejkrlíková, Šídloň, 19. oddíl Příbram, Junák - český skaut, z. s. | Souhlasím | ||||||
32 | 14.3.2021 9:04:14 | Poutnická polévka | ANO | Polévka | Poutnická polévka se u nás vždy vařila jako likvidace veškeré přebývající zeleniny. Proto se velmi těžko odhaduje množství a je třeba druhy i množství brát jako možnost a nebát se experimentovat. 500 g mrkev 500 g celer 500 g petržel 10 brambor 3 cilbule 5x vejce 250 g másla hladká mouka možný zeleninový bujon pepř sůl majoránka nové koření | Zeleninu nakrájíme a dáme vařit společně s kořením a případně zeleninovým bujonem. Jakmile je zelenina uvařená, na pánvi rozehřejeme vešekeré máslo, přidáme do něj mouku a následně v jíšce rozmícháme vejce. Zde je potřeba opravdu pořádně a rychle míchat. Jakmile začne směs trochu tuhnout, nožem "odkrajujeme" kousky do polévky. Vzniklou zavářku necháme chvíli povařit. | Jak jsem již psala, co vám přebývá, dejte do polévky. | Jana Hejkrlíková, Šídloň 19. oddíl Příbram, Junák - český skaut, z. s. | Souhlasím | ||||||
33 | 24.3.2021 19:21:21 | Čočka | ANO | Oběd, Večeře | Cibule Olej Čočka Nové kořeni Bobkový list Sůl Ocet Pečivo Vajíčko | Cibuli osmahneme, přidáme čočku a kořeni zalijeme vodou. Po zmeknuti čočky dochutime a zahustime. Podáváme s rohlíkem s vajíčkem na tvrdo | Kačka LPT Plichtice 2 běh PS Safír Kdyně | Souhlasím | |||||||
34 | 24.3.2021 19:22:51 | Krupicová kaše | ANO | Oběd, Večeře | Krupicová kaše Mléko | Vaříme dle na návodu na krupicová kaši | Kacka LPT Plichtice 2 běh PS Safír Kdyně | Souhlasím | |||||||
35 | 24.3.2021 19:26:11 | Zeleninové polévka | ANO | Polévka | Mraženého zelenina Harmonie chuti Těstoviny do polévky nebo kapani (vajíčko smíchané s moukou) | Zeleninu osmahneme na másle a přilijeme vodu. Dochutime harmonii chuti a buď přidáme těstoviny do polévky nebo udelame kapání (na jedno vajíčko jedna Polívková lžíce hladké mouky. Poradně zamíchat a do vroucí polévky za stálého míchání vylijeme) | Kačka LPT Plichtice 2 běh PS Safir Kdyně | Souhlasím | |||||||
36 | 3.5.2021 0:35:25 | Zelené pesto | může to být pro některé neobvyklé, doporučuji zařadit pro začátek jen volitelně (na salát, na těstoviny s červenou omáčkou, jako jednu z variant na chleba ke svačině). A nejlepší je zapojit děti do přípravy, to jim pak určitě bude chutnat. ;-) | Svačina, Oběd, Večeře | Univerzální recept, na který můžete použít různé druhy sezónních bylin, listové zeleniny a natí od kořenové zeleniny (pokud nejsou chemicky ošetřené), např.: mangold, špenát, lebeda, listy z řepy, ředkve, ředkviček, mrkvová nať, petrželová nať, celerová nať (je hodně výrazná a tužší, spíš přidejte jen menší množství k mrkvové či petrželové nati), bazalka, rukola, kopr, na jaře: bršlice, česnáček, medvědí česnek (má výrazně štiplavou chuť). orientační množství na zhruba 400 g (středně velká zavařovačka): - 2 mísy/2 svazky čerstvých bylinek/listů (záleží na druhu bylinek, jak moc zmenší objem) - hrnek slunečnicových semínek, nebo vlašských ořechů (můžete i namíchat, ořechy jsou chuťově výraznější) - 200 ml oleje lisovaného za studena (olivový dodá klasickou chuť, ale můžete experimentovat i s jinými druhy) - sůl (suroviny můžete dávat od oka a měnit poměr podle vašich preferencí) podle chuti: (pepř) (1-2 stroužky česneku) (lžíce lahůdkového droždí - dodá sýrovou a slanou chuť) (citronová šťáva) | Listy omyjte a osušte utěrkou, nebo nechte uschnout. Oddělte tuhé stonky, nebo části natě, nebudete je potřebovat. Zbylé listy trochu pokrájejte, aby se vám lépe vešly do mixéru. Slunečnicová semínka/ořechy nasucho opražte na pánvi. Zvýrazní se tak jejich chuť a zlepší stravitelnost. Při pražení je hlídejte a míchejte, ať se vám nespálí. Trvá pár minut, než zezlátnou a začnou vonět. Alternativně je místo pražení můžete předem namočit na několik hodin do vody a slít, potom budou mít jemnější chuť. (Slunečnici stačí namočit i na 2h. Když ji necháte déle, možná začne klíčit, což nevadí, jen je potřeba semínka průběžně proplachovat.) Semínka/ořechy s trochou oleje (a případně česnekem) hoďte do mixéru a rozmixujte. Pak postupně přidávejte listy a další olej až do požadované konzistence. Upravte množství oleje a míru rozmixování podle toho, na co pesto budete používat (do salátu může být tekutější, na chleba hutnější). Na závěr dochuťte solí. Podle chuti můžete přidat pepř, citronovou šťávu, lžíci lahůdkového droždí. Pokud nespotřebujete hned všechno pesto, můžete ho uchovávat v lednici, nejlépe v úzké zavařovačce zakápnuté olejem (aby vrchní vrstva pesta nebyla v kontaktu se vzduchem). | Pesto má široké využití a pozvedne na vyšší úroveň mnoho jídel. Hodí se na těstoviny, rizoto, saláty, na chleba, do pomazánek a polévek, na pečenou i syrovou zeleninu, pečené brambory, pizzu a další slané pečivo. | Bára, Pionýrská skupina Záře | Souhlasím | ||||||
37 | 3.5.2021 8:46:50 | Fazole z plechovky | Ano, ale testováno jen na malém vzorku | Oběd, Večeře | 10 plechovek fazolí v tomatové omáčce (např. Heinz baked beans), 2 pecny chleba | Volitelně fazole ohřejeme. Podáváme s pořádným krajícem chleba. | Velice minimalistické, ale výživné a syté, jídlo. Vhodné na delší túry, kde není moc prostor nebo vůle k vaření. | Souhlasím | |||||||
38 | 30.4.2022 10:50:32 | Dýňový krém | ANO | Polévka | 1 kg dýně hokaido 200 g celer 250 g mrkev 250 g brambory 1 cibule olej sůl, pepř česnek 500 dýňová semínka na posypání | Všechnu zeleninu i brambory očistíme a nakrájíme nadrobno Dýni vydlabeme a nemusíme loupat Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme Na osmažené cibulce opražíme i kořenovou zeleninu Vše dáme do hrnce a zalijeme vodou vaříme do úplného změknutí všech surovin Pokud nemůžeme promixovat, promačkáme šťouchačkou na brambory nebo přepasírujeme Na suché rozpálené pánvi opražíme slunečnicová semínka, kterými při podávání posypeme polévku | 66. PTO Brabrouci | Souhlasím | |||||||
39 | 30.4.2022 10:59:22 | Fazolová polévka | ANO | Polévka | 500 g namočených fazolí 500 g brambory 160 g mrkev 160 g celer 160 g petržel zásmažka Divoké koření: bobkový list, nové koření, pepř 4 stroužky česneku Sůl | Fazole namočíme přes noc Po snídani dáme fazole vařit do měkka (asi na 1 hodinu) s divokým kořením, BEZ SOLI Očistíme a nakrájíme zeleninu a brambory, osolíme, opepříme, dáme vařit do změknutí Uděláme zásmažku K uvařené zelenině přidáme uvařené fazole a zásmažku. Přidáme mačkaný česnek. Necháme projít varem. | 66. PTO Brabrouci | Souhlasím | |||||||
40 | 30.4.2022 11:00:11 | Hrachová polévka | ANO | Polévka | 750 g žlutého hrachu 5 ks cibule česnek majoránka sůl pepř zeleninový vývar - sušený olej (zásmažka) 20 g chléb | Hrách namočníme přes noc Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme Přidáme slitý hrách, česnek, koření, vývar a zalijeme potřebným množstvím vody Po uzavření můžeme rozmixovat nebo promačkáme nástrojem na bramborovou kaši Pokud je polévka příliš řídká, zasmažíme Podáváme s osmaženým chlebem | 66. PTO Brabrouci | Souhlasím | |||||||
41 | 30.4.2022 11:00:53 | Rajčatová polévka | ANO | Polévka | 1 cibule 400 g sekaných rajčat 600 g rajčatového protlaku bazalka, česnek sůl, pepř olej (zásmažka) | Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme dozlatova (polévka tím následně i zesládne) Přidáme zbylé suroviny a společně povaříme, aby se rajčata uvařila Do potřebného množství případně doředíme a zasmažíme | 66. PTO Brabrouci | Souhlasím | |||||||
42 | 30.4.2022 11:02:40 | Lívanečky | ANO | Oběd, Večeře | 800 g mouky 12 g prášek do pečiva 5 žloutků 3 PL cukru krupice 700 ml mléka 2 ČL soli Olej na smažení 350 g zakysané smetany marmelády | Ušlehá se těsto Smažíme na rozpáleném oleji, který průběžně doplňujeme Vydáváme s marmeládou a zakysanou smetanou | 66. PTO Brabrouci | Souhlasím | |||||||
43 | 30.4.2022 11:03:41 | Cizrna na paprice | ANO | Oběd, Večeře | 1 kg cizrny 1 l smetany na vaření 3 velké cibule římský kmín sladká paprika sůl hladká mouka 0,5 l mléka majoránka | Cizrnu namočíme přes noc Ráno cizrnu slijeme a dáme vařit s trochou majoránky Cibuli nakrájíme najemno a na másle osmažíme dozlatova, přidáme cizrnu, papriku a římský kmín a společně opečeme Podlijeme trochou vývaru z vaření cizrny Přidáme smetanu na vaření Dochutíme solí Naředíme do potřebného množství vývarem z vaření cizrny Uděláme si zásmažku na másle a zahustíme do požadované hustoty Podáváme s houskovým knedlíkem | 66. PTO Brabrouci | Souhlasím | |||||||
44 | 30.4.2022 11:04:18 | Červená čočka (dhal) | ANO | Oběd, Večeře | 660 g červené čočky 500 g mrkev 300 g cibule 0,5 curry 0,5 kurkuma česnek sůl 150 ml smetana na vaření olej | Dáme si do hrnce vařit vodu Mrkev očistíme a nastrouháme najemno Čočku propláchneme, aby se z ní již neuvolňoval prach/škrob (nebude nadýmat) Cibuli nakrájíme najemno a opečeme dozlatova Přidáme curry a kurkumu a opečeme Přidáme nastrouhanou mrkev a krátce opečeme Přidáme česnek, sůl, červenou čočku a zalijeme horkou vodou, tak aby bylo vše ponořené Vaříme a postupně přiléváme vodu, aby měla čočka co vsakovat Vaříme do úplného rozvaření čočky Na závěr před vydáváním přidáme smetanu | 66. PTO Brabrouci | Souhlasím | |||||||
45 | 30.4.2022 11:05:19 | Špagety pomodoro | ANO | Oběd, Večeře | 1 kg špaget 1 kg drcená loupaná rajčata 250 g cibule 0,5 paličky česneku 100 g sušené bazalky olej Sůl | Velké množství vody uvedeme k varu, osolíme a ve chvíli kdy voda prudce vaří (velké bubliny) dáme špagety (30 minut před vydáváním). Nakrájíme cibuli na drobno a smažíme dozlatova. Na usmaženou cibulku přidáme loupaná rajčata, česnek, sušenou bazalku (při přidávání podrtíme mezi dlaněmi, více pustí chuť). Omáčku podusíme, pokud by byla hodně kyselá, může osladit cukrem. Dosolíme. Po uvaření těstoviny smícháme s omáčkou. Vydáváme posypané strouhaným sýrem. | 66. PTO Brabrouci | Souhlasím | |||||||
46 | 30.4.2022 11:06:22 | Špenát | ANO | Oběd | 300 g cibule 1300 g mražený špenát (sekaný ne pyré) Zásmažka Česnek 400 ml mléka 2 ks vejce sůl | Cibuli nakrájíme nadrobno a smažíme na oleji do zlatova Přidáme špenát a pod pokličkou dusíme, dokud se špenát celý neprohřeje Přidáme mléko a zásmažku a přivedeme k varu, zásmažka funguje až po převaření, podle hustoty přidáme zásmažku nebo mléko. Dosolíme, přidáme česnek. Přidáme vejce a necháme projít varem. Podáváme s bramborovým knedlíkem a vejcem. | 66. PTO Brabrouci | Souhlasím | |||||||
47 | 30.4.2022 11:07:02 | Tortilly s fazolemi | ANO | Oběd, Večeře | 20 ks tortilly 6´´ 500 g fazole v konzervě 500 g rajčatový protlak 170 g rýže 200 g cibule Česnek Siriracha alobal 100 g zakysaná smetana 0,5 ks ledový salát | Uvaříme rýži dle návodu Najemno nakrájenou cibuli usmažíme dozlatova. Přidáme fazole, rajčatový protlak a česnek a prohřejeme, aby fazole změkly. Fazolovou směs smícháme s rýží Část směsi oddělíme a přidáme sirirachu pro ostrost. Naplníme tortilly směsí a zabalíme do alobalu, aby se nerozpadaly. Podáváme s nanadlučky nakrájeným ledovým salátem a zakysanou smetanou | 66. PTO Brabrouci | Souhlasím | |||||||
48 | 30.4.2022 11:07:38 | Zeleninové placičky | ANO | Oběd, Večeře | 1 ks květák/brokolice 2,5 ks vejce cca 0,6 l mléka cca 500 g hladké mouky česnek sůl, pepř majoránka 10 g prášek do pečiva olej | Květák/brokolici uvaříme a necháme vychladnout Namačkáme d hladka a smícháme se zbytkem surovin. Při větším množství si vždy oddělíme část těsta, smícháme s prdopečem a smažíme. Po první placičce ochutnáme a případně dochutíme. podáváme s dresingem a pečivem/bramborami | 66. PTO Brabrouci | Souhlasím | |||||||
49 | 30.4.2022 11:08:21 | Pribiňáček | ANO | Svačina | 750 g zakysané smetany 750 g tvarohu Moučkový cukr/med 20 g vanilkový cukr | Vše smícháme v jedné míse, cukru dáme tak, aby byl pribináček akorát sladký (ochutnáváme). Rozdělíme do víček od ešusu nebo vydáváme rovnou z mísy. Je dobré si zvážit jednu porci, aby se vědělo, kolik vydávat. | 66. PTO Brabrouci | Souhlasím | |||||||
50 | 30.4.2022 11:09:57 | Dip se zeleninou | ANO | Svačina | 300 g zakysaná smetana 300 g bílý jogurt 0,5 stroužku česneku Provensálské bylinky Sůl Zelenina: okurky, mrkev, košťály pekingského zelí | Vše na dip smícháme v míse Zeleninu očistíme a nakrájíme na špalíky Nachystáme na každý stůl hrníček s dipem, zeleninu a tyčinky | 66. PTO Brabrouci | Souhlasím | |||||||
51 | |||||||||||||||
52 | |||||||||||||||
53 | |||||||||||||||
54 | |||||||||||||||
55 | |||||||||||||||
56 | |||||||||||||||
57 | |||||||||||||||
58 | |||||||||||||||
59 | |||||||||||||||
60 | |||||||||||||||
61 | |||||||||||||||
62 | |||||||||||||||
63 | |||||||||||||||
64 | |||||||||||||||
65 | |||||||||||||||
66 | |||||||||||||||
67 | |||||||||||||||
68 | |||||||||||||||
69 | |||||||||||||||
70 | |||||||||||||||
71 | |||||||||||||||
72 | |||||||||||||||
73 | |||||||||||||||
74 | |||||||||||||||
75 | |||||||||||||||
76 | |||||||||||||||
77 | |||||||||||||||
78 | |||||||||||||||
79 | |||||||||||||||
80 | |||||||||||||||
81 | |||||||||||||||
82 | |||||||||||||||
83 | |||||||||||||||
84 | |||||||||||||||
85 | |||||||||||||||
86 | |||||||||||||||
87 | |||||||||||||||
88 | |||||||||||||||
89 | |||||||||||||||
90 | |||||||||||||||
91 | |||||||||||||||
92 | |||||||||||||||
93 | |||||||||||||||
94 | |||||||||||||||
95 | |||||||||||||||
96 | |||||||||||||||
97 | |||||||||||||||
98 | |||||||||||||||
99 | |||||||||||||||
100 |