ABCDEFGHJKLMNOP
1
Časová značkaNázev receptuRecept dětem chutnalDruh choduSuroviny (přepočet na 10 porcí)Postup přípravyPoznámkaAutor/ka
Děkuji za tvůj recept
2
3
26.2.2021 9:21:22Chleba s marmeládou, Nutellou, smaženým vejcem, sýrem...ANOSnídaně2 krajice na diteNamazatSouhlasím
4
26.2.2021 9:30:59Květákové plackyANOOběd, Večeře2,5 ks střední květák, 5 vajec, 250 g strouhanky, 350 g hladké mouky, 125 g eidam, pepř, sůl, kmín, muškátovýá oříšek, olej na smažení Očištěný květák uvaříme v osolené vodě s trochou kmínu do poloměkka a necháme vychladnout. Květák nahrubo nastrouháme / rozmačkáme, přisolíme, okořeníme, přidáme rozšlehaná vejce a mouku, nastrouhaný sýr a strouhanku.
Vše spojíme v nepříliš tuhé těsto, ze kterého tvoříme mokrou rukou placičky, vkládáme na rozpálený olej a smažíme dozlatova.
Jako přílohu ke květákovým placičkám zvolíme vařené brambory, zeleninový salát a česněkový dip ze zakysané smetany.
Bylo překvapení, jak moc dětem i vedoucím chutnalyŽabka, BobříciSouhlasím
5
26.2.2021 11:15:53Buchtičky se šódóANOOběd, VečeřeVaříme pro 120 lidiBuchyt koupíme v pekárně, šódó vaříme dle návodu (mléko, cukr, smetana)1 balíček pro 2-4 děti/dospělé Kačka LPT Plochtice 2 běh PS Safír KdyněSouhlasím
6
26.2.2021 17:20:06Indicke rizoto s cockouANOOběd, VečeřeCocka beluga, ryze, rajcata v konzerve, zelene fazolky (idealni jsou mrazene, v taborovych podminkach lze pouzit napr hrasek z konzervy nebo vynechat), mrkev nahrubo nastrouhana, cibule, olej, rozinky, jemne kari (pripadne jen kurkuma), skorice, sul, pepr. Pomer surovin tezko urcit, na 10 starsich deti cca 1 kilo ryze, 0,5 kilo cocky, ostatni podle pocitu. Dopredu namocit cocku, pote v nove vode uvarit do polotvrda, nesolit. Na oleji opect cibulku, zaprasit kari, pridat mrkev a ryzi, trochu oprazit, pak zalit vodou, privest k varu, pridat fazolky, rajcata, rozinky a polouvarenou cocku, osolit, dochutit. Testovano na detech cca od roku a pul az do dospelosti :-). Moc dobre, jednoduche a netradicni jidlo. Vegan a bezlepkove.Marťa (Brontosaurus Rozruch)Souhlasím
7
26.2.2021 18:36:42Fazolový gulášANOOběd, Večeřemy máme vše na 3 porce, aby si to posádka stanu dokázala uvařit
1 ks paprika červená
1 polévková lžíce mouka hladká
1 kostka masox
2 stroužky česnek
2 ks cibule kuchyňská
2 polévkové lžíce olej
300 g fazole červené
PODLE POTŘEBY
paprika mletá sladká
sůl
pepř černý mletý
1.Předem namočené fazole uvařte doměkka.
2. Na oleji osmahněte cibulku, zasypejte paprikou a hladkou moukou, zalijte vodou, rozšlehejte a povařte.
3. Do omáčky přidejte fazole, nakrájenou papriku, dochuťte utřeným česnekem, solí a pepřem.
4. Před podáváním můžete přidat i na kousky pokrájenou a osmahnutou uzeninu.
jde o vege jídla, které sa masožroutům dají doplnit přidáním masa na závěr do talířeSouhlasím
8
26.2.2021 18:39:08Medové těstoviny s bazalkouANOOběd, Večeřeopět pro 3 lidi:
300 g těstovin
3 lžíce majonézy
1 lžičku medu
250 g vařeného kuřecího masa (prsní řízky) - pro masožrouty přidat do talíře
5 jarních cibulek
lístky bazalky
4 rajčata
1 lžičku hrubozrnné hořčice
pepř, sůl
Těstoviny uvařte podle návodu. Pak ve velké míse promíchejte majonézu s medem, přidejte hořčici a nařeďte trochou vody z uvařených těstovin. Přidejte těstoviny, na kousky nakrájené maso, jarní cibulky a rajčata. Na závěr dozdobte nasekanými lístky bazalky.vege jídlo v závěru i pro masařeSouhlasím
9
26.2.2021 18:41:41Těstoviny zapečené se sýrem a červenou řepouANOOběd, Večeře810 g těstovin (fusilli, penne..apod.)
2,5 cibule
125 g másla
2-3 stroužek česneku
5 lžíce hladké mouky
875 ml mléka
500 ml smetany
250 g strouhaného sýra
1250 g červené řepy (vařené nebo nakládané)
Sůl, pepř
Předehřejte si troubu na 180°C, mezitím si uvařte těstoviny podle návodu a sceďte. Na pánvi rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Mouku rozmíchejte ve smetaně a mléce, přidejte polovinu strouhaného sýra, okořeňte a přilijte k opražené cibulce s česnekem. Povařte asi 5 minut.
Těstoviny promíchejte s červenou řepou (pokud máte nakládanou, nechte ji důkladně okapat), dejte do máslem vymazané zapékací mísy a přelijte smetanovou směsí. Navrch posypte zbytkem strouhaného sýra a nechte na 25 minut zapéct v troubě.
Souhlasím
10
26.2.2021 18:44:35Nekynuté lívance se skořicovými jablkyANOSnídaně, Svačina, Oběd, Večeře940 g polohrubé mouky
750 ml kefíru
7-8 vejce
5 lžičky jedlé sody
10 jablka
10 lžíce cukru
Špetka soli, skořice
Máslo na opékání
Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na tenké plátky. Na pánvi rozehřejte cukr se skořicí a vmíchejte do něj jablka. Nechte povařit, až směs zkaramelizuje. Mezitím rozšlehejte vejce v kefíru a postupně přidávejte mouku, jedlou sodu a špetku soli. Vypracujte hladké vláčné těsto, ze kterého tvořte jednotlivé lívanečky a dozlatova je osmažte. Podávejte přelité karamelizovanými skořicovými jablky.Souhlasím
11
26.2.2021 18:46:42Pikantní pohankaANOOběd, Večeřena 3 porce:
1,5 lžíce oleje
4 stroužky česneku
260 g pohanky
4,5 dcl vody
3 lžíce tebi (sušené droždí)
sůl
libečková nať
1. Přebranou a na suché pánvi opraženou pohanku vhodíme do hrnce s vařící vodou a hrnec s pohankou uložíme asi na 20 minut pod peřinu.
2. K odleželé pohance přidáme tebi, česnek rozetřený se solí a nasekanou libečkovou nať.
3. Pikantní pohanku podáváme samostatně nebo jako chutnou přílohu k různým pokrmům.
ideální i pro bezlepkáčeSouhlasím
12
26.2.2021 18:48:21Čočkové khičríANOOběd, Večeře250 g rýže
1 - 2 ks bobkový list
1 ks celá skořice
1 - 2 ks cibule
250 g čočka
3 - 5 kuliček celý pepř
50 g máslo
3 - 4 ks hřebíček
PODLE CHUTI
Sůl
čerstvý zázvor
Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Z oloupaného zázvoru nakrájíme pár tenkých plátků. Čočku přebereme, přes noc namočíme a druhý den vodu slijeme.

Na pánvi rozpustíme máslo a osmažíme na něm cibulku, dokud není zlatavá. Osmaženou cibulku vyjmeme na talířek.

Na stejném másle osmažíme opranou rýži a slitou čočku, dokud nevstřebají všechen tuk. Přidáme zázvor, veškeré koření (svázané do pytličku), zalijeme větším množství vroucí vody a zvolna dusíme, dokud se voda nevyvaří a není vše měkké. Čočkové khičrí občas promícháme vařečkou a zatřepeme nádobou, aby se směs nepřipálila. Rýže se nám trochu rozvaří, ale to není na závadu.

Čočkové khičrí podáváme velmi horké a posypané osmaženou cibulkou.
Souhlasím
13
26.2.2021 18:49:51Kuskus se špenátemANOOběd, Večeře20 stroužků česnek
6,7 šálky kuskus
10 lžíce smetana ke šlehání
6,7 šálky voda
333,3 g mražený listový špenát
3,3 ks červená cibule
PODLE CHUTI

mletý bílý pepř
sůl
PODLE POTŘEBY
olivový olej
Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Česnek sloupneme a utřeme se solí a pepřem. Mražené listy špenátu necháme povolit a pokrájíme na větší kousky.

V hlubší pávni rozpálíme olivový olej, pak vložíme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Na cibuli přidáme pokrájený špenát a utřený česnek. Orestujeme. Zalijeme smetanou a krátce podusíme.

Nyní přisypeme kuskus, promícháme a zalijeme vodou. Za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se voda vsákne do kuskusu, přikryjeme pánev na 2 minuty pokličkou. Když je kuskus sypký, je pokrm připraven k podávání. Podle chuti přisolíme a omastíme olivovým olejem.

Kuskus se špenátem servírujeme v misce a zdobíme rajčetem.
Souhlasím
14
26.2.2021 18:51:12Houbový kubaANOOběd, Večeře10 stroužek česnek
10 ks cibule
PODLE CHUTI
Sůl
mletý černý pepř
PODLE POTŘEBY
velké kroupy
vývar
sušené houby
škvarkové sádlo
voda
Propláchnuté kroupy uvaříme doměkka, scedíme je a propláchneme studenou vodou. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle dorůžova. Sušené houby zalijeme vodou, uvaříme je doměkka a nadrobno je rozsekáme.
Do pekáče nasypeme uvařené kroupy, přidáme houby, vývar z hub, směs osolíme, opepříme, přichutíme třeným česnekem a rozmícháme podle potřeby.
Upravenou směs - houbového kubu - vložíme do rozehřáté trouby a necháme zapéct.
Souhlasím
15
26.2.2021 19:00:05TaboulehANOOběd, Večeře270 - 300 ml jemného bulghuru
1l vody
na hrubo posekané petrželky
300ml posekané zelené šalotky
10 lžic posekané máty
10 lžic olivového oleje, nebo jiného
3 lžíce citronové šťávy
2 lžičky soli - dle chuti
2 lžičky pepře -dle chuti
3 uzrálá, ale tuhá rajčata
1,5 zelená paprika bez semínek
černé olivy na ozdobu
1,5 listový, zelený salát
380ml citronové šťávy smíchané s 1/2 lžičkou soli
Bulgur několikrát propláchněte na jemném cedníku.

Dát bulgur do mísy a zalít studenou vodou. Nechat bobtnat po 30min. Slít přes jemné síto a vytlačit co nejvíc vody.

Ve vodě očistit petrželku, odřezat stonky.

Vložit bulgur do mísy, přidat šalotky a vše rukama promačkat, aby bulghur nasákl vůní šalotek.

Nasekat na hrubo petrželku, mátu a přidat do mísy.

Našlehat olej s citronovou šťávou a zamíchat dovnitř sůl a pepř. Přidat do salátu a dobře promíchat.

Oloupat a odstranit semínka z rajčat a papriky. Nakrájet je na drobné kostičky. Lehce zamíchat do salátu a dát alespoň na 1hod. do chladničky před podáváním.

Podávat na míse vyložené salátem ozdobené černými olivami. Ve džbánku podávat extra citronovou směs pro ty, co si chtějí salát více ochutit.

Libanonci tabouleh podávají se skrojky citronu a nabírají salátovými listy.
Tomuto salátu, inspirovanému Blízkým východem, dodává správný šmrnc křupavá okurka a citronová kůra.Souhlasím
16
26.2.2021 19:04:10Pohanková kašeANOOběd, Večeře• 500 g pohanky
• 500 g uzeného boku (nebo jiného uzeného masa, případně špeku) - množství upravit podle počtu masožroutů
• 5 menší cibule
• 10 stroužky česneku
• 500 g brynzy
• sůl
1. Pohanku přeberte, propláchněte na cedníku, vsypte do menšího katrůlku a zalijte 500 ml vroucí vody. Osolte velkorysou špetkou soli, přiveďte společně k varu a pod pokličkou zvolna povařte 5 minut. Poté pohanku odstavte, neodkrývejte a nechte stát 20 minut. Za tu dobu by měla změknout, nabýt na objemu a vstřebat všechnu vodu.
2. Zatímco se pohanka dusí, nakrájejte uzené maso na kostičky, česnek nadrobno a cibuli nahrubo. Do jedné pánve vhoďte maso, podlijte jednou lžící vody a na středně silném plameni zahřívejte, až maso pustí vlastní tuk. Pokud použijete maso libové, téměř bez tuku, budete muset přidat lžíci sádla. Poté zesilte plamen a maso krátce osmahněte, aby místy zezlátlo.
Na druhé pánvi přidejte cibuli a česnek, opět trochu ztlumte plamen a za občasného promíchání nechte změknout a zesklovatět.
3. Do cibulové směsi vmíchejte uvařenou pohanku. Rozdělte do misek, posypte brynzou, případně nešetřete čerstvými bylinkami.
4. Masožrouti si přidají osmažené maso
pro bezlepkáčeSouhlasím
17
26.2.2021 19:05:33Kopřivová smaženiceANOOběd, Večeřena 3 porce:
• vejce 4 – 6 ks
• olej 1, 5 lžíce
• kopřivy 3 hrstě
• uzené tofu 1,5 hrstě
• jarní cibulka 3 ks
Cibulky očistíme a nakrájíme nadrobno, stejně tak uzené tofu nakrájíme na malé kostičky. Na oleji cibuli s tofu dozlatova osmahneme.
Mladé kopřivy omyjeme a pokrájíme. Kopřivy přidáme k cibulce a tofu a chvíli podusíme. Osolíme, opepříme a vlijeme rozšlehaná vejce. Mícháme, dokud vejce dostatečně neztuhnou (jako na klasickou smaženici).
Kopřivovou smaženici rozdělíme na talíře a ihned podáváme s čerstvým chlebem.
Souhlasím
18
26.2.2021 19:08:35Slepé myšiANOOběd, Večeře• brambory 2,5 kg
• česnek 10 stroužky
• olej 10 lžíce
• drcený kmín
• sůl
Brambory oloupat a nakrájet podélně nejméně na 1 cm plátky. Děláme i hranolky, půlky barmbor (to už jsou jasné myši). Připravit olejovo-česnekovou směs: do oleje dát rozdrcený česnek, kmín, sůl. Brambory potřít směsí a péct dokud se na nich nevytvoří zlatavá kůrka.recept našich dědůSouhlasím
19
26.2.2021 19:14:03Jánošík - vege verzeANOSvačina, Oběd, Večeře• brambory 10 ks
• cibule 10 ks
• olej 20 lžíce
• rajče/paprika 10 ks
• vejce 10 ks
• červená paprika
• petrželka
Bramboru nahrubo nastrouhat a rozprostřít na pánev s rozpáleným tukem. Po vytvoření kůrky sundat z ohně, placku otočit a po kraji nasypat drobně krájenou cibuli, na to na kostičky pokrájenou papriku nebo dílky rajčete.
Doprostřed placky vyklepnout vejce, aby žloutek zůstal vcelku. Vejce mírně osolit a posypat červenou paprikou. Pánev přikrýt pokličkou a dát na oheň. Když bílek ztuhne, vyndat na talíř a ozdobit petrželkou.
úprava pro milovníky masa: 5 buřtů (pro každého půlka) a přidat na cibuliSouhlasím
20
27.2.2021 13:52:14Chili "sin" carneANO
Oběd, Večeře
4ks červené cibule
olej
3 stroužky česneku
4ks paprik (masité - žluté či zelené nebo kapie)
2kg červených fazolí v konzervě
cca 1kg krájených rajčat v plechu / čestvé/ lze i protlak
sladká mletá paprika - dle chuti, cca 1 lžíce
lžička oregána
lžička římského kmínu
špetka skořice
kousek hořké čokolády na dochucení
Nakrájet cibuli a osmažit dozlatova na oleji. Přidat prolisovaný česnek a mletou papriku, chvíli smažit. Potom přidat papriku nakrájenou na kostky či proužky a po chvíli konzervovaná rajčata a zbytek koření. Dusíme, dokud paprika nezměkne, potom přidáme fazole a nakonec dochutíme trochou hořké čokolády. Podáváme s rýží, nebo chlebem či plackami.
Pro vedoucí vhodné dochutit i chilli :)
Kluci tak 12+ říkali, že fazole normálně nejí, ale tohle jim chutnalo.

Doporučuji kdo může koupit velké plechovky rajčat a fazolí v Makru, finančně se vyplatí a jsou i vcelku kvalitní.
ZuzSouhlasím
21
27.2.2021 19:59:10
Babiččino jablečné kyselo
ANOSvačina
(letní) jablka (klidně padavčata) 500g, cukr 100g, voda 1l, (pudink/ škrob) 2lžičky, skořice, hřebíček, badyán, citrón, šlehačka, snítka máty
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. (My je strouháme, není pak třeba tolik vody a zahušťovat). Nakrájená jablka dusíme do změknutí (rozvaření) ve vroucí vodě. Zahustíme škrobem, nebo pudinkem rozmíchaným v troše vody s cukrem. (tento krok nemusí být, záleží na jablkách). Směs ochutíme cukrem, skořicí, hřebíčkem, badyánem, citronem. (Vše dle chuti) a povaříme. Děti nejsou na koření příliš zvyklá, tak opatrně. Na závěr můžeme, dle možností, celou směs rozmixovat. Nalejeme do misek /hrnků a necháme zchladnout a ztuhnout. Ozdobíme šlehačkou (smetanou, zakysanou smetanou - varianta pro vedoucí), skořicí a snítkou máty.
Ideální zužitkování letních jablek, které nikdo nechce jíst. Děti se olizují ještě týden a překvapí je, že se jedná "jen" o svařená jablka. Uvedené množství často nestačí. Podáváme třeba s piškoty.
Pimpa (recept je od babičky) - Pionýr, z. s.
Souhlasím
22
3.3.2021 18:20:19Pommes de terreANO
Oběd, Večeře
2 kila brambor (cca 3 na osobu, záleží dle věku dětí)
rostlinný olej
voda
sůl
česnek
Brambory dáme celé péct do trouby asi na hodinu na 180°C, do změknutí. Připravíme si k nim "dip," který sestává z trochy vody, rostlinného oleje, prolisovaného česneku a soli - poměr dle chuti. Pečené brambory se oloupou a namáčejí v "dipu."
Jako děti jsme to milovali. Je to rychlé, levné a nenáročné jídlo.
Souhlasím
23
3.3.2021 18:26:36
Rajčatovo-ricottové těstoviny s cuketou
ANO
Oběd, Večeře
2 balení špaget nebo jiných těstovin
2 velké cibule
rostlinný olej
4 plechovky sekaných rajčat
4 balení ricotty
2-3 cukety, dle velikosti
sýr na posypání
sůl, pepř
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na pánvi/v hrnci s olejem. Přidáme cuketu nakráejnou dle preferenci, my děláme kolečka a z nich ještě proužky. Dohromady orestujeme, až je cuketa místy zlatavá, přilejeme sekaná rajčata, vmícháme ricottu. Osolíme a opepříme a podáváme s těstovinami. Nakonec můžeme přidat i sýr a bazalku, pokud nám někde roste :) Souhlasím
24
4.3.2021 12:50:31Nudle s tvarohemANOOběd
35 dkg širokých nudlí, sůl, 8 dkg másla,12 dkg tvrdého tvarohu,8 dkg moučkového cukru
Uvařené těstoviny ve slané vodě ocedíme
, omastíme rozpuštěným máslem, posypeme nastrouhaným tvarohem a posypeme cukrem. Můžeme použít i měkký tvaroh s cukrem nebo ovocný jogurt.
Pepa důchodceSouhlasím
25
4.3.2021 13:18:39Palačinky se špenátem.ANOVečeře
Vejce 10 ks, sůl, mléko 1,4 l , mouka hladká (nebo polohrubá) 0,7 kg , olej 0,3 l, špenát listový nebo špenátový protlak 1 kg, 1 česnek, 0.2 kg cibule.
Z 5 vajec, mléka a mouky připravíme palačinkové těsto. Mírně osolíme a na polovině oleje usmažíme palačinky. Na druhé polovině oleje osmažíme krájenou cibuli do sklovita, přidáme špenát, krátce podusíme a zahustíme 5 ks vajec. Osolíme, dochutíme česnekem. Můžeme přidat trochu pepře. Palačinky naplníme špenátem, srolujeme nebo přeložíme na čtvrtky a podáváme. Pepa důchodceSouhlasím
26
4.3.2021 17:31:35indický čočkový dhálANO
Oběd, Večeře
2 balíčky červené čočky, 2 plechovky krájených rajčat (lze i čerstvá), cibule, česnek, zázvor, koření - (garam masala), kurkuma, římský kmín, sůl, olej, citronová šťáva + pečivo/placky (třeba kupované tortily)/rýže
Propláchnutou čočku uvařit doměkka. Na lžíci oleje rozvonět kmín, přidat cibuli nadrobno, zesklovatět. Přidat nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek. Přidat rajčata, koření, podusit. Smíchat s čočkou, probublávat 10 minut. Dochutit citronem. Podávat s tortilami (případně pečivem, lze i s rýží).Souhlasím
27
8.3.2021 7:57:28Šošovicová kari polievkaANOPolévka• Cibuľa 3 ks
• Cesnak 5 strúčikov
• Kari korenie
• kurkuma
• Krájané paradajky v konzerve 1 l
• Červená šošovica 700 g
• Mrkva 500 g
• Celé korenie
• Bobkový list
Cibuľu osmahneme na oleji. Pridáme pretlačený cesnak tak, aby sa nespálil a aj lyžicu karí a lyžicu kurkumy. Mrkvu nakrájanú na kolieska opražíme, a zalejeme paradajkami z konzervy. Keď sa mrkva trochu prevarí a zmäkne, zalejeme vodou podľa množstva aké potrebujeme a pridáme červenú šošovicu, korenie a bobkový list. Všetko dokopy varíme do zmäknutia. Soľ, karí a kurkumu môžeme pridať aj na koniec podľa chuti. Polievka pripomína paradajkovú, ale má originálnu chuť.
Heidi, 25. zbor Vodopád Žilina, Slovensko
Souhlasím
28
14.3.2021 0:49:13
Omáčka z červené čočky (na těstoviny)
ANO
Oběd, Večeře
základ:
500 g červené čočky
5 mrkví (cca 400 g)
5 ks cibule (cca 220 g)
5 stroužků česneku
cca 350 g rajčatového protlaku (nebo jiná méně koncentrovaná forma rajčat ve větším množství - passata, 2 konzervy sekaných rajčat,...)
vaše oblíbené těstoviny (např. špagety, vrtule)
sůl
pepř
cukr, nebo jiné sladidlo
olej (např. řepkový, olivový)

volitelně (je to dobré i jen v základní variantě):
další zelenina podle sezóny, např. je možné nahradit menší část mrkve petrželí a celerem, nebo přidat v druhé půli vaření pórek, na závěr osmaženou cuketu (snižte množství čočky a mrkve),
zeleninový vývar (místo vody na vaření čočky)

koření: podle zvolené zeleniny a chuti např. oregano, bazalka, tymián, libeček, červená paprika, pro dospělé můžete na závěr přidat chilli a prolisovaný česnek

na posyp se hodí např. čerstvé bylinky (bazalka, petrželka), jarní cibulka, opražená slunečnicová nebo dýňová semínka, lahůdkové sušené droždí (tzv. LSD, chutná slano-sýrově a je zdravé)
Červenou čočku dobře propláchněte. Zeleninu nakrájejte na malé kousky.
V hrnci rozpalte olej a na něm osmahněte nejdřív cibulku, pak i mrkev a česnek. Přidejte protlak a čočku a můžete ještě krátce osmahnout. Zalijte vodou (ideálně horkou) mírně nad čočku a vařte do měkka, dokud není čočka rozvařená. V průběhu vaření ochuťte solí a pepřem. V případě potřeby přilévejte další vodu (je lepší ji dát na začátku méně a pak přidávat, než uvařit polévku místo omáčky).

Uvařenou omáčku rozmixujte do konzistence, která vám bude vyhovovat (lze nechat i nerozmixované, pokud nakrájíte zeleninu na drobné kousky). Případně dochuťte a přislaďte, pokud jsou rajčata moc kyselá.

Těstoviny uvařte souběžně v druhém hrnci dle návodu. Slijte a podávejte s omáčkou a posypem.

(Alternativně je možné vařit zvlášť i červenou čočku, smíchat ji s uvařenou zeleninou až v druhé fázi a ještě chvíli povařit společně. Hodí se to, když máte málo času, ale zato 3 plotýnky a více lidí na krájení zeleniny a obsluhu hrnců. Nebo když si chcete uvařit víc čočky a použít ji i do jiného jídla, zamrazit apod.)
Bára, Pionýrská skupina Záře
Souhlasím
29
14.3.2021 8:34:42Vločkové karbanátkyANO
Oběd, Večeře
Ovesné vločky (hrubé) - cca 1 kg
Vejce 2-3
Mrkev (strouhaná) - cca 500g (dle potřeby a zbytků)
4 stroužky česneku
majoránka
sůl
strouhanka (na obalení, zahuštění v případě potřeby)
pepř
olej
příloha - ideálně brambory, může být i chléb
Dle chuti a možností: strouhaný sýr
Vločky namočíme cca na 1 h do vody. Poté vločky vyždímeme (čím více z nich vytlačíme vody, tím méně je poté třeba soutrahnky na zahuštění). Přidáme mrkev, koření, vejce, případně sýr a vše smíchámáme. Pokud je třeba, zahustíme směs strouhankou. Směs by měla být tak hustá a v takové konzistenci, aby z ní šly dělat placky, které drží pohromadě. Pro celistvost placky lehce obalíme ve strouhance. Smažíme dozlatova.
Jídlo je u nás jedno z nejoblíbenějších táborových jídel, většinou děláme i dvakrát za tábor. Chutná jak dětem, tak vedoucím (včetně zarytých masožravců). Vločkové karbanátky jsou skvělé i studené - bereme si je např. i na celodenní výlety (s chlebem).
Jana Hejkrlíková, Šídloň, 19. oddíl Příbram, Junák - český skaut, z. s.
Souhlasím
30
14.3.2021 8:47:02Fazolový gulášANO
Oběd, Večeře
cca 1 kg červených fazolí v nálevu (plechovka)
5 cibulí
brambory - dle chuti (není nutné dávat, ale většinou dáváme)
3 stroužky česneku
hladká mouka na zahuštění
chleba ke guláši (samozřejmě dle chuti)
majoránka
pepř
sůl
Cibulku nakrájíme na drobno, osmažíme do lehce hněda, zasypeme sladkou paprikou. Poté přidáme fazole i s nálevem a dle potřeby donastavíme vodou. Pokud dáváme brambory, přidáme je nyní. Necháme přijít k varu. Zahustíme moukou (předem skvěle rozmíchanou s vodou). Za stálého míchání necháme provařit minimálně 10 minut (příp. dokud nejsou fazole a brambory měkké). Přidáme utřený česnek a dochutíme dle libosti.
Dáváme do jídla i brambory, protože občas si některé starší děti fazole vyndavají (mladší je zpravidla ani nezaregistrují).
Šídloň a Poto, 19. oddíl Příbram, Junák - český skaut, z. s.
Souhlasím
31
14.3.2021 8:55:44Sýrové plackyANO
Oběd, Večeře
cca 1 kg strouhaného sýra
cca 500 g strouhanky
4 stroužky čenseku
2-3 vejce
majoránka
pepř
sůl
olej na smažení
příloha (ideálně brambory či chléb)
Nastrouhaný sýr smícháme s vejcem a strouhankou, utřeným česnekem a kořením. Čím méně je strouhanky, tím je výraznější chuť sýra. Směs by měla mít takovou konzistenci, aby se z ní daly dělat placky, které se moc nedrobí. Placky poté obalíme ve strouhance (jednou až dvakrát). Smažíme dozlatova. Pokud se placky během smažení rozpadají, přidáme do směsi ještě strouhanku. Podávat můžeme s bramborem či chlebem.
Stejně jako vločkové karbanátky jsou placky dobré i studené, tedy si je také občas bereme na celodenní výlety.
Jana Hejkrlíková, Šídloň, 19. oddíl Příbram, Junák - český skaut, z. s.
Souhlasím
32
14.3.2021 9:04:14Poutnická polévkaANOPolévka
Poutnická polévka se u nás vždy vařila jako likvidace veškeré přebývající zeleniny. Proto se velmi těžko odhaduje množství a je třeba druhy i množství brát jako možnost a nebát se experimentovat.
500 g mrkev
500 g celer
500 g petržel
10 brambor
3 cilbule
5x vejce
250 g másla
hladká mouka
možný zeleninový bujon
pepř
sůl
majoránka
nové koření
Zeleninu nakrájíme a dáme vařit společně s kořením a případně zeleninovým bujonem. Jakmile je zelenina uvařená, na pánvi rozehřejeme vešekeré máslo, přidáme do něj mouku a následně v jíšce rozmícháme vejce. Zde je potřeba opravdu pořádně a rychle míchat. Jakmile začne směs trochu tuhnout, nožem "odkrajujeme" kousky do polévky. Vzniklou zavářku necháme chvíli povařit.
Jak jsem již psala, co vám přebývá, dejte do polévky.
Jana Hejkrlíková, Šídloň 19. oddíl Příbram, Junák - český skaut, z. s.
Souhlasím
33
24.3.2021 19:21:21Čočka ANO
Oběd, Večeře
Cibule
Olej
Čočka
Nové kořeni
Bobkový list
Sůl
Ocet
Pečivo
Vajíčko
Cibuli osmahneme, přidáme čočku a kořeni zalijeme vodou.
Po zmeknuti čočky dochutime a zahustime.
Podáváme s rohlíkem s vajíčkem na tvrdo
Kačka LPT Plichtice 2 běh PS Safír Kdyně
Souhlasím
34
24.3.2021 19:22:51Krupicová kašeANO
Oběd, Večeře
Krupicová kaše
Mléko
Vaříme dle na návodu na krupicová kaši
Kacka LPT Plichtice 2 běh PS Safír Kdyně
Souhlasím
35
24.3.2021 19:26:11Zeleninové polévka ANOPolévka
Mraženého zelenina
Harmonie chuti
Těstoviny do polévky nebo kapani (vajíčko smíchané s moukou)
Zeleninu osmahneme na másle a přilijeme vodu. Dochutime harmonii chuti a buď přidáme těstoviny do polévky nebo udelame kapání (na jedno vajíčko jedna Polívková lžíce hladké mouky. Poradně zamíchat a do vroucí polévky za stálého míchání vylijeme)
Kačka LPT Plichtice 2 běh PS Safir Kdyně
Souhlasím
36
3.5.2021 0:35:25Zelené pesto
může to být pro některé neobvyklé, doporučuji zařadit pro začátek jen volitelně (na salát, na těstoviny s červenou omáčkou, jako jednu z variant na chleba ke svačině). A nejlepší je zapojit děti do přípravy, to jim pak určitě bude chutnat. ;-)
Svačina, Oběd, Večeře
Univerzální recept, na který můžete použít různé druhy sezónních bylin, listové zeleniny a natí od kořenové zeleniny (pokud nejsou chemicky ošetřené), např.: mangold, špenát, lebeda, listy z řepy, ředkve, ředkviček, mrkvová nať, petrželová nať, celerová nať (je hodně výrazná a tužší, spíš přidejte jen menší množství k mrkvové či petrželové nati), bazalka, rukola, kopr, na jaře: bršlice, česnáček, medvědí česnek (má výrazně štiplavou chuť).

orientační množství na zhruba 400 g (středně velká zavařovačka):
- 2 mísy/2 svazky čerstvých bylinek/listů (záleží na druhu bylinek, jak moc zmenší objem)
- hrnek slunečnicových semínek, nebo vlašských ořechů (můžete i namíchat, ořechy jsou chuťově výraznější)
- 200 ml oleje lisovaného za studena (olivový dodá klasickou chuť, ale můžete experimentovat i s jinými druhy)
- sůl
(suroviny můžete dávat od oka a měnit poměr podle vašich preferencí)

podle chuti:
(pepř)
(1-2 stroužky česneku)
(lžíce lahůdkového droždí - dodá sýrovou a slanou chuť)
(citronová šťáva)
Listy omyjte a osušte utěrkou, nebo nechte uschnout. Oddělte tuhé stonky, nebo části natě, nebudete je potřebovat. Zbylé listy trochu pokrájejte, aby se vám lépe vešly do mixéru.

Slunečnicová semínka/ořechy nasucho opražte na pánvi. Zvýrazní se tak jejich chuť a zlepší stravitelnost. Při pražení je hlídejte a míchejte, ať se vám nespálí. Trvá pár minut, než zezlátnou a začnou vonět. Alternativně je místo pražení můžete předem namočit na několik hodin do vody a slít, potom budou mít jemnější chuť. (Slunečnici stačí namočit i na 2h. Když ji necháte déle, možná začne klíčit, což nevadí, jen je potřeba semínka průběžně proplachovat.)

Semínka/ořechy s trochou oleje (a případně česnekem) hoďte do mixéru a rozmixujte. Pak postupně přidávejte listy a další olej až do požadované konzistence. Upravte množství oleje a míru rozmixování podle toho, na co pesto budete používat (do salátu může být tekutější, na chleba hutnější).

Na závěr dochuťte solí. Podle chuti můžete přidat pepř, citronovou šťávu, lžíci lahůdkového droždí.

Pokud nespotřebujete hned všechno pesto, můžete ho uchovávat v lednici, nejlépe v úzké zavařovačce zakápnuté olejem (aby vrchní vrstva pesta nebyla v kontaktu se vzduchem).
Pesto má široké využití a pozvedne na vyšší úroveň mnoho jídel. Hodí se na těstoviny, rizoto, saláty, na chleba, do pomazánek a polévek, na pečenou i syrovou zeleninu, pečené brambory, pizzu a další slané pečivo.
Bára, Pionýrská skupina Záře
Souhlasím
37
3.5.2021 8:46:50Fazole z plechovky
Ano, ale testováno jen na malém vzorku
Oběd, Večeře
10 plechovek fazolí v tomatové omáčce (např. Heinz baked beans), 2 pecny chleba
Volitelně fazole ohřejeme. Podáváme s pořádným krajícem chleba.
Velice minimalistické, ale výživné a syté, jídlo. Vhodné na delší túry, kde není moc prostor nebo vůle k vaření.
Souhlasím
38
30.4.2022 10:50:32Dýňový krémANOPolévka1 kg dýně hokaido
200 g celer
250 g mrkev
250 g brambory
1 cibule
olej
sůl, pepř
česnek
500 dýňová semínka na posypání
Všechnu zeleninu i brambory očistíme a nakrájíme nadrobno
Dýni vydlabeme a nemusíme loupat
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme
Na osmažené cibulce opražíme i kořenovou zeleninu
Vše dáme do hrnce a zalijeme vodou
vaříme do úplného změknutí všech surovin
Pokud nemůžeme promixovat, promačkáme šťouchačkou na brambory nebo přepasírujeme
Na suché rozpálené pánvi opražíme slunečnicová semínka, kterými při podávání posypeme polévku
66. PTO BrabrouciSouhlasím
39
30.4.2022 10:59:22Fazolová polévkaANOPolévka
500 g namočených fazolí
500 g brambory
160 g mrkev
160 g celer
160 g petržel
zásmažka
Divoké koření: bobkový list, nové koření, pepř
4 stroužky česneku
Sůl
Fazole namočíme přes noc
Po snídani dáme fazole vařit do měkka (asi na 1 hodinu) s divokým kořením, BEZ SOLI
Očistíme a nakrájíme zeleninu a brambory, osolíme, opepříme, dáme vařit do změknutí
Uděláme zásmažku
K uvařené zelenině přidáme uvařené fazole a zásmažku. Přidáme mačkaný česnek. Necháme projít varem.
66. PTO BrabrouciSouhlasím
40
30.4.2022 11:00:11Hrachová polévkaANOPolévka750 g žlutého hrachu
5 ks cibule
česnek
majoránka
sůl
pepř
zeleninový vývar - sušený
olej
(zásmažka)
20 g chléb
Hrách namočníme přes noc
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme
Přidáme slitý hrách, česnek, koření, vývar a zalijeme potřebným množstvím vody
Po uzavření můžeme rozmixovat nebo promačkáme nástrojem na bramborovou kaši
Pokud je polévka příliš řídká, zasmažíme
Podáváme s osmaženým chlebem
66. PTO BrabrouciSouhlasím
41
30.4.2022 11:00:53Rajčatová polévkaANOPolévka1 cibule
400 g sekaných rajčat
600 g rajčatového protlaku
bazalka, česnek
sůl, pepř
olej
(zásmažka)
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme dozlatova (polévka tím následně i zesládne)
Přidáme zbylé suroviny a společně povaříme, aby se rajčata uvařila
Do potřebného množství případně doředíme a zasmažíme
66. PTO BrabrouciSouhlasím
42
30.4.2022 11:02:40LívanečkyANO
Oběd, Večeře
800 g mouky
12 g prášek do pečiva
5 žloutků
3 PL cukru krupice
700 ml mléka
2 ČL soli
Olej na smažení
350 g zakysané smetany
marmelády
Ušlehá se těsto
Smažíme na rozpáleném oleji, který průběžně doplňujeme
Vydáváme s marmeládou a zakysanou smetanou
66. PTO BrabrouciSouhlasím
43
30.4.2022 11:03:41Cizrna na papriceANO
Oběd, Večeře
1 kg cizrny
1 l smetany na vaření
3 velké cibule
římský kmín
sladká paprika
sůl
hladká mouka
0,5 l mléka
majoránka
Cizrnu namočíme přes noc
Ráno cizrnu slijeme a dáme vařit s trochou majoránky
Cibuli nakrájíme najemno a na másle osmažíme dozlatova, přidáme cizrnu, papriku a římský kmín a společně opečeme
Podlijeme trochou vývaru z vaření cizrny
Přidáme smetanu na vaření
Dochutíme solí
Naředíme do potřebného množství vývarem z vaření cizrny
Uděláme si zásmažku na másle a zahustíme do požadované hustoty
Podáváme s houskovým knedlíkem
66. PTO BrabrouciSouhlasím
44
30.4.2022 11:04:18Červená čočka (dhal)ANO
Oběd, Večeře
660 g červené čočky
500 g mrkev
300 g cibule
0,5 curry
0,5 kurkuma
česnek
sůl
150 ml smetana na vaření
olej
Dáme si do hrnce vařit vodu
Mrkev očistíme a nastrouháme najemno
Čočku propláchneme, aby se z ní již neuvolňoval prach/škrob (nebude nadýmat)
Cibuli nakrájíme najemno a opečeme dozlatova
Přidáme curry a kurkumu a opečeme
Přidáme nastrouhanou mrkev a krátce opečeme
Přidáme česnek, sůl, červenou čočku a zalijeme horkou vodou, tak aby bylo vše ponořené
Vaříme a postupně přiléváme vodu, aby měla čočka co vsakovat
Vaříme do úplného rozvaření čočky
Na závěr před vydáváním přidáme smetanu
66. PTO BrabrouciSouhlasím
45
30.4.2022 11:05:19Špagety pomodoroANO
Oběd, Večeře
1 kg špaget
1 kg drcená loupaná rajčata
250 g cibule
0,5 paličky česneku
100 g sušené bazalky
olej
Sůl
Velké množství vody uvedeme k varu, osolíme a ve chvíli kdy voda prudce vaří (velké bubliny) dáme špagety (30 minut před vydáváním).
Nakrájíme cibuli na drobno a smažíme dozlatova.
Na usmaženou cibulku přidáme loupaná rajčata, česnek, sušenou bazalku (při přidávání podrtíme mezi dlaněmi, více pustí chuť).
Omáčku podusíme, pokud by byla hodně kyselá, může osladit cukrem. Dosolíme.
Po uvaření těstoviny smícháme s omáčkou.
Vydáváme posypané strouhaným sýrem.
66. PTO BrabrouciSouhlasím
46
30.4.2022 11:06:22ŠpenátANOOběd
300 g cibule
1300 g mražený špenát (sekaný ne pyré)
Zásmažka
Česnek
400 ml mléka
2 ks vejce
sůl
Cibuli nakrájíme nadrobno a smažíme na oleji do zlatova
Přidáme špenát a pod pokličkou dusíme, dokud se špenát celý neprohřeje
Přidáme mléko a zásmažku a přivedeme k varu, zásmažka funguje až po převaření, podle hustoty přidáme zásmažku nebo mléko.
Dosolíme, přidáme česnek.
Přidáme vejce a necháme projít varem.
Podáváme s bramborovým knedlíkem a vejcem.
66. PTO BrabrouciSouhlasím
47
30.4.2022 11:07:02Tortilly s fazolemiANO
Oběd, Večeře
20 ks tortilly 6´´
500 g fazole v konzervě
500 g rajčatový protlak
170 g rýže
200 g cibule
Česnek
Siriracha
alobal
100 g zakysaná smetana
0,5 ks ledový salát
Uvaříme rýži dle návodu
Najemno nakrájenou cibuli usmažíme dozlatova. Přidáme fazole, rajčatový protlak a česnek a prohřejeme, aby fazole změkly.
Fazolovou směs smícháme s rýží
Část směsi oddělíme a přidáme sirirachu pro ostrost.
Naplníme tortilly směsí a zabalíme do alobalu, aby se nerozpadaly.
Podáváme s nanadlučky nakrájeným ledovým salátem a zakysanou smetanou
66. PTO BrabrouciSouhlasím
48
30.4.2022 11:07:38Zeleninové placičkyANO
Oběd, Večeře
1 ks květák/brokolice
2,5 ks vejce
cca 0,6 l mléka
cca 500 g hladké mouky
česnek
sůl, pepř
majoránka
10 g prášek do pečiva
olej
Květák/brokolici uvaříme a necháme vychladnout
Namačkáme d hladka a smícháme se zbytkem surovin.
Při větším množství si vždy oddělíme část těsta, smícháme s prdopečem a smažíme. Po první placičce ochutnáme a případně dochutíme.
podáváme s dresingem a pečivem/bramborami
66. PTO BrabrouciSouhlasím
49
30.4.2022 11:08:21PribiňáčekANOSvačina750 g zakysané smetany
750 g tvarohu
Moučkový cukr/med
20 g vanilkový cukr
Vše smícháme v jedné míse, cukru dáme tak, aby byl pribináček akorát sladký (ochutnáváme).
Rozdělíme do víček od ešusu nebo vydáváme rovnou z mísy. Je dobré si zvážit jednu porci, aby se vědělo, kolik vydávat.
66. PTO BrabrouciSouhlasím
50
30.4.2022 11:09:57Dip se zeleninouANOSvačina
300 g zakysaná smetana
300 g bílý jogurt
0,5 stroužku česneku
Provensálské bylinky
Sůl
Zelenina: okurky, mrkev, košťály pekingského zelí
Vše na dip smícháme v míse
Zeleninu očistíme a nakrájíme na špalíky
Nachystáme na každý stůl hrníček s dipem, zeleninu a tyčinky
66. PTO BrabrouciSouhlasím
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100