Reportáž z hospod. Velká část personálu odmítá očkování, prý není třeba

Je to paradox, který nikdo neřeší. Zatímco hlavní hygienička chce neočkovaným zkomplikovat návštěvy restaurací, kaváren či klubů, personál očkován být nemusí. A jak dokazuje následující reportáž, například v Ostravě většinou ani není. „Očkovat se nenechám, vakcíně nevěřím, je moc narychlo vyvinutá,“ říká číšnice Martina Mezey z Caffe Trieste v Ostravě. Právě v tomhle městě přitom žije šéfka hygieniků Pavla Svrčinová, která vytrvale propaguje očkování.

Říká se, že doma není nikdo prorokem. V případě hlavní hygieničky Pavly Svrčinové se biblické pořekadlo docela naplňuje. Reportér CNN Prima NEWS prošel ve čtvrtek v podvečer několik podniků na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě, aby zjistil, jak je na tom personál s očkováním proti covidu. A jestli je ochoten aktivně zamezovat vstupu neočkovaným, jak plánuje hygienička. Drtivá většina oslovených zaměstnanců očkování odmítá. A případné kontroly považuje za „buzeraci“ neslučitelnou s osobní svobodou.

Viktorka: Vítězství neočkovaných

Nevybírám si. Hospody a kavárny na Hlavní třídě navštěvuji v pořadí, jak „vyrostly“ v ulici. Hlavní třída v Ostravě-Porubě je největším bulvárem ve městě, a když byla v padesátých letech budována, dostala název Leninova třída. Od svého vzniku byla plná výčepů, restaurací, kaváren i barů, neboť havíři a hutníci se po těžké dřině potřebovali pobavit.

Ve vstupu do Hlavní třídy dnes stojí okresní soud, část novostavby ale tvoří i plzeňská pivnice Viktorka. Je to harenda, jak se říká v Ostravě v duchu Bezručových básní těmto velkým výčepům. „V pátek tu máme až dvě stovky hostů najednou, nedovedu si představit, že bychom je kontrolovali,“ říká 40letý výčepní Milan. „Určitě to dělat nebudeme, nemáme k tomu ani oprávnění. Ale je pravda, že třeba v Rakousku je to běžné,“ uvažuje vedoucí velkovýčepu Dagmar Stano. „Je to holý nesmysl,“ má jasno Milan. A jeho vztah k vakcíně? „Záporný, já se prostě očkovat nenechám, máme přece svobodu volby.“

Očkovaný není ani 21letý číšník David. Stát prý nesmí rozhodovat, kdo se podrobí, či nepodrobí vakcinaci. „Covid jsem zatím neměl. Ale i kdybych ho dostal, nejsem přece ohrožená skupina,“ říká.

Infekce zatím nedostihla ani staršího kolegu Milana. Že by případným přenosem nemoci ohrožovali okolí, si nepřipouštějí. V pivnici Viktorka si prý personál vzájemně nesděluje, kdo už přijal vakcínu proti zákeřné infekci COVID-19.

Nemoc přitom dosud zabila 30 570 obyvatel České republiky a v pondělí 18. října usmrtila hned 8 lidí, o den dříve dokonce 9. „Určitě se očkovala šéfka,“ prozrazuje výčepní Milan. Omyl. „Očkována nejsem,“ říká vedoucí Viktorky Dagmar Stano. Jedním dechem dodá příslib, že se tak jednou stane: „Mám vážně nemocnou sestru, kterou nechci zbytečně ohrožovat.“

Trieste: Kdo ví, co šoupli do vakcíny

Po opuštění Viktorky stoupám po pravém břehu bulváru směrem k místu, kde za komunismu stála nadživotní socha Vladimíra Iljiče Lenina. Dvě vietnamská bistra vynechávám, jen bych se dozvěděl, že nerozumí mé otázce. Na řadě je útulná kavárna Caffe Trieste, součást řetězce jistého ostravského Itala s kořeny v Terstu na Jadranu. Káva je silná a levná, číšnice Martina Mezey jak z módního žurnálu, očkování nedůvěřuje: „Očkovat se nenechám, vakcíně nevěřím, je to moc narychlo vyvinuté. Tedy možná se to vyvíjelo dlouho proti něčemu jinému, ale pak tam narychlo šoupli něco, co má být jako proti covidu, ale kdo ví, co tam dali.“

Servírka vzápětí odkazuje na Izrael: „Jsou tam nejvíc očkovaní a stejně se tam na covid pořád umírá.“ V italské kavárně připomínám, že při nedávné návštěvě italského Terstu mě obsluha zastavila už ve dveřích. Po důkladném prověření digitálního certifikátu EU COVID jsem byl vyzván, že kavárnou musím projít v roušce a sundat si ji až u stolu. A když jsem bez pokrývky úst vyrazil na toaletu, byl jsem hlasitě vyzván k nápravě.

„Každá země si to dělá posvém, tady něco takového snad nebude,“ věří Martina Mezey. Asi před čtrnácti dny měla v podniku kontrolory z ostravské hygieny: „Po hostech nic nechtěli, žádná potvrzení. Jen kontrolovali, zda máme dezinfekci a podobně.“

Rusty Bell Pub: Očkování nepotřebuji

Další podnik na pravém břehu Hlavní třídy se jmenuje Rusty Bell Pub. I tady číšnice vzdorovitě říká, že se nenechá donutit k tomu, aby lustrovala hosty, zda jsou očkováni. A opět padají slova jako svoboda či buzerace. „Očkování nepotřebuji,“ je přesvědčena 39letá Michaela Zelinková. Že by ohrožovala starší hosty podniku, kteří odmítli injekci, si nepřipouští. „Měli se nechat očkovat,“ dodá. „Jenže jim ta injekce stejně nepomůže, protože umírají i očkovaní důchodci.“

Majitel irské pivnice Rusty Bell Pub je očkován. „Jsem pro vakcínu všemi deseti, nemohu k tomu ale tlačit personál. To by tu neměl kdo obsluhovat, nejsou lidi,“ říká živnostník Petr Hořejš. „V Česku jsou kontroly ze strany personálu úplně zbytečné. Neočkovaní lidé klidně předloží jakýkoliv QR kód, třeba od souseda. S občankou totožnost hosta nemůžeme porovnat, legitimovat nikoho nesmíme,“ přemítá Hořejš. Rád chodí na koncerty, kontroly pořadatelů jsou podle něho čistě formální, diváci se ohánějí spoustou QR kódů, které jim prostě nepatří.

Je to začarovaný kruh. Hořejš by ve svém irském pubu nejraději viděl jen naočkované hosty, nedělá si však iluze, že to může být i naopak. „Nevím, jak zakázat vstup neočkovaným. Nepřijde mi ale správné, že neočkovaní chodí do hospod roznášet infekci, zatímco jiní se podřídili zdravotním doporučením a očkovali se.“ Podle živnostníka jsou úspěchy vakcinace neoddiskutovatelné a denně zachraňují životy, odpůrci injekce pak úspěch medicíny jen notně komplikují.

El Amigo Muerto: Embolie po vakcíně

Dalším podnikem na Hlavní třídě je jihoamerický tequila bar El Amigo Muerto, i když je to víc ostravská pivnice než mexický podnik. „Já jsem proti očkování. Není to pořádně odzkoušené, následky mohou být hrozně. Jedna známá po očkování zkolabovala a skončila v nemocnici s plicní embolií,“ vypráví 39letá servírka. V podniku se střídá s kolegyní, která prý má stejný názor. „Tady jsme prostě všichni proti očkování,“ razantně říká.

Tagy: